Seneste søgninger
Tema
Mangel på arbejdskraft
Beskæftigelse
Myteknuser: Mangler I ansatte – så hæv dog lønnen
Hvad er egentlig op og ned i den aktuelle debat om arbejdskraftsmangel? Mangler vi reelt flere hænder i Danmark, eller er det bare arbejdsgiverne, der gerne vil slippe med billigere arbejdskraft? En ny podcastserie tager vilde myter og påstande under kærlig behandling i små mundrette bidder.
Beskæftigelse
Danskerne er glade for deres udenlandske kollegaer
Flertallet af de beskæftigede er positive over for udenlandske kollegaer, og mere end halvdelen vil ikke have problemer med at arbejde sammen med udenlandske kollegaer. Vurderingerne af udenlandske kollegaer er særligt positivt blandt dem, som allerede har en udenlandsk kollega.
Beskæftigelse
Mange danskere oplever medarbejdermanglen i hverdagen
6 ud af 10 danskere oplever mangel på medarbejdere i hverdagen. Det giver blandt andet ventetid til læge- og hospitalsbesøg eller til håndværker- og serviceydelser, hvilket er de to områder, hvor danskerne oftest møder udfordringerne med medarbejdermanglen.
Beskæftigelse
Gevinster ved internationale medarbejdere understreger behov for enklere regler
Regeringens nye økonomiske redegørelse sætter solide tal på gevinsterne ved det stigende antal internationale medarbejdere i Danmark. DA slår fast, at internationale medarbejdere også vil være helt afgørende i de kommende år, hvor vi fortsat ser frem til mangel på arbejdskraft i både den private og offentlige sektor. Derfor ønsker DA en ny ordning, som gør det enklere at ansætte medarbejdere fra udlandet.
Beskæftigelse
Podcast: Færre på varig offentlig forsørgelse
Så er det igen tid til at sætte høretelefonerne godt på plads i ørerne og klikke på play, for tredje afsnit af Dansk Arbejdsgiverforenings podcast Arbejdsgiveriet er nu på gaden med dugfriske perspektiver på tidens varmeste emne; mangel på arbejdskraft.
Beskæftigelse
Hver tredje restaurant må skrue ned på grund af mangel på medarbejdere
Tilsammen oplever 28 procent af turisterhvervene, at de må begrænse aktiviteten på grund af mangel på medarbejdere. Særligt slemt står det til i restaurationsbranchen, hvor hver tredje restaurant mangler medarbejdere.
Beskæftigelse
Podcast: Seniorerne kommer, måske!
Vi mangler arbejdskraft i Danmark, og behovet er stigende. Et af svarene på udfordringen er at få flere internationale medarbejdere til Danmark, hvor der er stor efterspørgsel i mange fag og brancher. Men det er ikke tilstrækkeligt kun at hente arbejdskraft uden for landets grænser. Derfor giver det god mening at få flere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men hvad skal der til for, at det sker?
Beskæftigelse
Politikerne er nødt til at stoppe den store stigning i antallet på permanent offentlig forsørgelse
De seneste år er antallet, der ender på en permanent offentlig forsørgelse nærmest eksploderet – særligt blandt de unge. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, at så mange varigt bliver sat uden for arbejdsfællesskabet.
Beskæftigelse
Ny DA-podcast sætter lyd til vigtig dagsorden
Det er et af tidens mest presserende temaer, som Dansk Arbejdsgiverforening har taget med ind i lydstudiet i en ny podcast. Omdrejningspunktet i første sæson af ’Arbejdsgiveriet’ – som podcasten er døbt – er mangel på arbejdskraft. Udsendelsen ligger klar i din fortrukne podcast-app.
Beskæftigelse
3 ud af 4 tilkendelser af førtidspension til unge under 40 år skyldes psykisk lidelse
Antallet af unge, som får tilkendt førtidspension, er kraftigt stigende. Det hænger i høj grad hænger sammen med, at flere unge under 40 år får tilkendt førtidspension på baggrund af en psykisk lidelse.
Beskæftigelse
Offentlige lønmodtagere går tidligere på pension
Offentlige lønmodtagere over 60 år trækker sig oftere tilbage før folkepensionsalderen sammenlignet med private lønmodtagere. Det skønnes, at den offentlige sektor ville kunne øge arbejdsudbuddet med cirka 5.000 fuldtidspersoner, hvis den offentlige sektor blev lige så god til at fastholde seniorer i arbejde som den private sektor.
Beskæftigelse
2030-planens mål håndterer ikke medarbejderudfordringen
Især brugen af seniorpensionen er løbet løbsk i forhold til forventningen, da ordningen blev gennemført, og alt for mange seniorer trækkes dermed ud af arbejdsstyrken. Derfor er det ærgerligt, at regeringen dropper sammenlægningen af senior- og Arnepensionen.
Beskæftigelse
Udbredt brug af deltid på velfærdsområdet giver stort arbejdsudbudstab
Brugen af deltid er særlig udbredt blandt medarbejderne i de store velfærdsfag. Hvis brugen af deltid i velfærdsfagene skal nedbringes til samme niveau som den resterende offentlige sektor, skal 55.000 deltidsansatte overgå til fuldtid, hvilket svarer til et øget arbejdsudbud på 11.000 fuldtidspersoner.
Beskæftigelse
Internationale medarbejdere har øget velstanden med 100 mia. kr. siden 2008
Internationale medarbejdere har været afgørende for beskæftigelsesvæksten i Danmark, men også for vores velstand. Deres bidrag på arbejdsmarkedet svarer til, at BNP er øget med omkring 100 mia. kr. fra 2008 til 2023.
Beskæftigelse
Ambitiøse reformer skal skaffe flere medarbejdere
DA fremlægger i dag konkrete bud på reformer, der kan skaffe knap 25.000 flere medarbejdere til det danske arbejdsmarked. Dermed kan de levere det, som regeringen mangler for at opfylde ambitionen om højere arbejdsudbud i regeringsgrundlaget.
Beskæftigelse
Antallet af faglærte vil falde med 150.000 frem mod 2035
Manglen på medarbejdere særligt med faglært baggrund er allerede stor, men i fremtiden risikerer manglen at blive endnu større. Frem mod 2035 står antallet af faglærte til at falde med 150.000. Det sker blandt andet inden for fag, der er afgørende for den grønne omstilling.
Beskæftigelse
Internationale medarbejdere afhjælper mangel på medarbejdere
Brancher med udbredt mangel på medarbejdere har også mange internationale medarbejdere. Landbruget, byggeriet og hotel og restauranter er fx blandt de brancher med flest forgæves rekrutteringer og samtidigt blandt de brancher med en størst andel internationale medarbejdere. Uden udenlandsk arbejdskraft havde rekrutteringsudfordringerne været markant større.
Beskæftigelse
Internationale medarbejdere holder hånden under velfærdssamfundet
En væsentlig del af de 16 milliarder kroner ekstra i det finanspolitiske råderum frem mod 2030 skyldes en stor stigning af internationale medarbejdere på arbejdsmarkedet. Derfor skal vi gøre det nemmere at tiltrække og fastholde dem i Danmark.
Beskæftigelse
Store forskelle i kommunernes succes med at finde ledige til virksomheder
Der er store forskelle i forhold til kommunernes succes med at besætte jobordrer fra virksomhederne, viser analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Det er vigtigt, at alle landets kommuner har fokus på, hvordan de bliver en vigtig samarbejdspartner for de lokale virksomheder, lyder budskabet fra DA’s vicedirektør.
Beskæftigelse
DA-reformforslag skaffer flere hænder og øger velstand
DA’s nye reformprogram skaffer flere end 60.000 medarbejdere til de danske virksomheder, samtidig med at statens finanser forbedres med mere end 24 milliarder kroner frem mod 2030. Reformerne vil blandt andet sikre flere internationale medarbejdere, flere seniorer på arbejdsmarkedet, en mere effektiv offentlig sektor og et mere effektivt ydelsessystem.
Beskæftigelse
Et nyt folketing bør først og fremmest fokusere på manglen på arbejdskraft
Den indledende fase af valgkampen er tydeligvis skudt i gang, og landspolitikerne er allerede begyndt på debatten om, hvor og hvordan der skal bruges penge. Men inden de kommer for godt i gang, har vi i DA og KL en indtrængende appel til hele Folketinget: Stop med at diskutere pengene og love forbedringer, hvis vi ikke har de nødvendige medarbejdere til at løfte opgaverne.
Beskæftigelse
Finanslovforslag mangler fokus på arbejdskraftmangel
DA savner fokus på den presserende udfordring med mangel på arbejdskraft i regeringens forslag til finanslov. Administrerende direktør Jacob Holbraad håber, at regeringen snarest kommer med forslag til reformer, der kan skaffe flere hænder og gøre danskerne rigere.
Løn og ansættelse
Ny dagpengesats ligger over månedslønnen for 126.000 jobs på det danske arbejdsmarked
I omkring 126.000 fuldtidsjob på det danske arbejdsmarked er månedslønnen mindre end regeringens forslag om at løfte dagpengene med 23.000 kr. Det gælder særligt jobs på sundheds- og omsorgsom-rådet, samt handel og industri. Forhøjelsen af dagpengesatsen i Aftalen om ”En ny reformpakke for dansk økonomi” undergraver dermed det økonomiske incitament til at tage disse job.
Beskæftigelse
Stor gruppe får svækket incitamentet til at arbejde som følge af regeringens dagpengeforhøjelse
Regeringens forslag om højere dagpengesats de første tre måneder vil medføre en markant svækkelse af den økonomiske gevinst ved at være i beskæftigelse for næsten 800.000 a-kasse-medlemmer. Næsten halvdelen af denne gruppe er faglærte, som der i forvejen er stor mangel på. Gruppen arbejder først og fremmest indenfor sundhedssektoren, industrien og handel.
Beskæftigelse
Finanslov BIDRAGER IKKE TIL AT LØSE DANMARKS STØRSTE UDFORDRING
Danmarks største udfordring er den enorme mangel på medarbejdere. Desværre bidrager finansloven for 2022 ikke til at løse problemet. Det betyder, at virksomhederne og samfundet går glip af velstand og velfærd. Det er et stort problem for danske erhvervsliv og Danmark, mener Dansk Arbejdsgiverforening.
Beskæftigelse
Manglen på arbejdskraft er ikke en midlertidig genåbningseffekt
Finansministeriet vurderer, at den stigende mangel på arbejdskraft er knyttet til genåbningseffekter og at presset på arbejdsmarkedet vil aftage igen i den kommende tid. Det er der imidlertid ikke noget, som tyder på at manglen på arbejdskraft er midlertidig. Dels er der ingen tegn på, at virksomheder-nes rekrutteringsudfordringer aftager og dels er der ikke nogen sammenhæng mellem hvilke erhverv, som er vokset kraftigt under genåbningen i foråret og hvilke erhverv som oplever stor mangel på ar-bejdskraft. Regeringens økonomisk politik er tilrettelagt efter Finansministeriets vurdering. Derfor har initiativerne i ”Danmark kan mere I” først virkning på arbejdsudbuddet i 2023. Det er meget uheldigt, at regeringens reformplaner slet ikke er målrettet mod at håndtere virksomhedernes mangel på arbejdskraft, som er dansk økonomis største udfordring lige nu.
Beskæftigelse
Positivt at vismænd peger på mere udenlandsk arbejdskraft
Mere udenlandsk arbejdskraft samt flere ældre på arbejdsmarkedet er nogle af de tiltag, som DA har spillet ud med for at løse den aktuelle mangel på arbejdskraft. Derfor er det også meget positivt, at vismændene i deres seneste rapport anbefaler at sænke beløbsgrænsen for udenlandske medarbejdere. Vismændenes har desuden analyseret sig frem til, at der et stort potentiale for at øge beskæftigelsen blandt seniorer.
Beskæftigelse
Enkelte positive elementer i ny trepart, men den løser slet ikke udfordring med mangel på arbejdskraft
Arbejdsmarkedets parter og regeringen har her til formiddag indgået en mini-trepartsaftale. Aftalen indeholder et par gode elementer, men den er en dråbe i havet i forhold til at løse udfordringen med mangel på arbejdskraft. Nu må politikerne på banen med løsninger, der reelt kan øge arbejdsudbuddet.
Beskæftigelse
Manglen på medarbejdere når historiske højder
Nye tal viser, at virksomhederne har ekstremt svært ved at rekruttere medarbejdere. Fra december 2020 til maj 2021 var der 110.000 forgæves rekrutteringer, hvilket er det højeste antal siden foråret 2008. Tallene slår fast med syvtommersøm, at mangel på arbejdskraft er Danmarks absolut største udfordring lige nu.
Arbejdsmiljø og sundhed
Fald i sygefraværet øger arbejdsudbuddet med 2.500 fuldtidspersoner
Sygefraværet i den private sektor faldt under corona. Det viser helt nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. I 2020 var fastansatte i den private sektor i gennemsnit syge 5,7 dage om året mod 6,2 dage om året i 2019. I brancher med hjemmearbejde faldt sygefraværet op mod 20 pct. i 2020.
Beskæftigelse
DA om regeringens reformudspil: Der skal langt mere på bordet
Det er godt, at regeringen vil sænke dimittendsatsen og give bedre mulighed for studerende og ældre at arbejde uden modregning. Desværre vil den forhøjede dagpengesats trække den forkerte vej. Generelt set er retningen den rigtige, men det løser ikke den akutte mangel på arbejdskraft.
Beskæftigelse
FINANSLOVSFORSLAG TACKLER IKKE DANMARKS STØRSTE UDFORDRING MED MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT
Regeringens forslag til finanslov har næsten ingen initiativer, som tager fat på dansk økonomis største udfordring: Mangel på arbejdskraft. Det er enormt problematisk for Danmark, mener Dansk Arbejdsgiverforening.
Beskæftigelse
Arne-pensionen er benzin på det brandvarme arbejdsmarked
Regeringens såkaldte Arne-pension, som giver visse grupper ret til tidlig pension, trækker mange medarbejdere ud af arbejdsmarkedet i en tid, hvor virksomhederne har stor mangel på medarbejdere. Det vil svække det opsving, der er i gang. Derfor er det afgørende, at den nye politiske sæson kommer til at handle om reformer, der øger beskæftigelsen i Danmark.
Beskæftigelse
Udenlandske medarbejdere afhjælper mangel på arbejdskraft
Brancher med udbredt mangel på arbejdskraft har også mange udenlandske medarbejdere. Landbruget og byggeriet er fx blandt de brancher med flest forgæves rekrutteringer og samtidigt blandt de brancher med en størst andel udenlandske medarbejdere. Uden udenlandsk arbejdskraft havde rekrutteringsudfordringerne været markant større.
Beskæftigelse
Udenlandske medarbejdere har forlænget opsvinget før corona
Før corona var dansk økonomi inde i en periode med økonomisk fremgang og stigende beskæftigelse. Fra 2012 til 2019 steg antallet af udenlandske medarbejdere med 65.000 personer. Uden de flere udenlandske medarbejdere ville mangel på arbejdskraft have bremset fremgangen i beskæftigelsen langt tidligere. De udenlandske medarbejdere har været med til at forlænge opsvinget og forebygge overophedning.
Beskæftigelse
For mange arbejder på deltid i kommunerne
26 pct. af de kommunalt ansatte arbejder på deltid. Der er store forskelle på tværs af kommunerne. Hvis de dårligste kommuner lærer af de bedste, og sænker andelen af deltidsmedarbejdere til højst 21 pct., vil det kunne øge beskæftigelsen med 6.100 fuldtidspersoner, og øge den samlede effektivitet. Det øgede arbejdsudbud vil kunne frigives til den private sektor, men også afhjælpe mangel på f.eks. SO-SU-assistenter og pædagoger i kommunerne.
Beskæftigelse
Det offentlige suger medarbejdere fra virksomhederne, men glemmer potentialet hos egne
Siden coronakrisen ramte dansk økonomi, er den offentlige beskæftigelse vokset med 16.000 personer. En del af denne stigning hænger naturligvis sammen med, at coronakrisen har krævet sundhedspersonale til en massiv testindsats. Det er selvsagt fornuftigt og et vigtigt element i at holde smitten nede. Men en del af stigningen er også relateret til flere offentligt ansatte indenfor blandt andet administration.
Beskæftigelse
Nyt reformudspil fra DA: 11 konkrete forslag, der sikrer vækst og velstand i Danmark
Dansk Arbejdsgiverforening lancerer i dag en stor reformpakke med 11 forslag, der kan hæve arbejdsudbuddet med 25.800 fuldtidspersoner frem mod 2025. Det er nødvendigt for at ruste dansk erhvervsliv til et nyt økonomisk opsving, så vi kan sikre vækst, velstand og velfærd i årene fremover.
Beskæftigelse
Danmark rammer arbejdsudbudsloftet før gældsloftet
De seneste uger har budt på en stor debat om størrelsen på den offentlige gæld. Men det er den forkerte diskussion. Danmark har sunde offentlige finanser, og selvfølgelig er der plads til lempeligere finanspolitik med stigende gæld under en krise. Det er en no-brainer og bør ikke være til diskussion. Ingen økonom bør være uenig i, at man i disse år skal føre en lempe-lig finanspolitik for at holde hånden under erhvervsliv og beskæftigelse og så leve med en lidt højere gæld.
Beskæftigelse
STORT Potentiale I KOMMUnerne for at sænke sygefraværet
På den anden side af corona-pandemien er der stort potentiale for at nedsætte sygefraværet i den offentlige sektor. Der kan findes op mod 8.200 fuldtidsstillinger, hvis sygefraværet bringes ned til privat niveau i sammenlignelige jobfunktioner.
Beskæftigelse
Coronatiltag må ikke blive stopklods for udenlandsk arbejdskraft
Regeringen indfører nu skærpede krav til udenlandske arbejdstagere, som kommer til Danmark for at arbejde. Blandt andet skal nogle fremvise negativ coronatest, dog ikke grænsependlere, og der foretages skærpet tilsyn med blandt andet boligforhold for at forebygge smitte. Desuden åbnes der også for, at arbejdsgivere kan kræve, at medarbejdere tager coronatest.
Beskæftigelse
Når man giver ret til tidlig pension, benytter mange sig af den
Vi ved af erfaring, at folk med stor sandsynlighed bruger de rettigheder, man giver dem. Tre gange så mange gik på efterløn som forventet. Og det gælder, selv om danske virksomheder de seneste årtier har taget syvmileskridt, når det kommer til arbejdsmiljø og arbejdsvilkår.
Beskæftigelse
Nye tal på førtidspensions- og fleksjobområdet: Flere skal deltage på arbejdsmarkedet
Dansk Arbejdsgiverforening offentliggør ny og opdateret analyse om førtidspensions- og fleksjobområdet. Dataene skal understøtte målet om at få inkluderet flere personer fra kanten af arbejdsmarkedet i arbejdsfællesskabet.
Beskæftigelse
Den store succes med folkepensionisternes beskæftigelse risikerer at blive slået tilbage under coronakrisen
De seneste år har der været en stor stigning i antallet af ældre over folkepensionsalderen, som bliver på arbejdsmarkedet. Godt helbred og god arbejdsevne har betydet, at mange har ønsket at forlænge deres arbejdsliv. I starten af 2020 udgør de omkring 60.000 fuldtidsbeskæftigelse og giver dermed et vigtigt bidrag til det danske arbejdsmarked. I april er der imidlertid sket et skarpt fald. Hvis det fortsætter i de kommende måneder er der risiko for et tab af arbejdskraft, som ikke per automatik vender tilbage på den anden side af coronakrisen.
Beskæftigelse
Færre udenlandske medarbejdere under coronakrisen kan mindske råderum og velstand permanent
Efter en lang årrække med uafbrudt stigning i den udenlandske arbejdskraft, faldt antallet af udenlandske medarbejdere med 4.800 personer i marts og april. Hvis ikke de udenlandske medarbejdere vender tilbage til Danmark på den anden side af krisen, vil det resultere i et permanent velstandstab og et svækket finanspolitisk råderum.
Beskæftigelse
Fortsat stor mangel på medarbejdere
Nye tal viser, at virksomhederne fortsat må lede forgæves efter nye medarbejdere. Hver femte rekrutteringsforsøg er forgæves, og Danmark gik det seneste halvår glip af ca. 31.000 arbejdspladser, fordi virksomhederne ikke kunne finde kvalificerede kandidater. Manglen på medarbejdere er stagneret på et højt niveau, og det er der brug for at gøre noget ved, siger underdirektør i DA Erik E. Simonsen.
Beskæftigelse
Finanslov bebuder nemmere adgang for udenlandske medarbejdere
Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har her til aften landet en finanslov for 2020. Med finansloven undgår virksomhederne en ellers varslet skat på socialt engagement, og så er det besluttet at give virksomhederne nye muligheder for at ansætte kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.
Beskæftigelse
Udenlandske medarbejdere udfylder vigtige huller på det danske arbejdsmarked
Udenlandske medarbejdere fra 3. lande ansat på erhvervsordninger bidrager i høj grad til dansk vækst og velstand. En ny analyse viser, at de udenlandske medarbejdere ikke besætter stillinger, der ellers kunne være blevet besat af ledige danskere.
Beskæftigelse
Manglen på arbejdskraft betød 31.000 færre arbejdspladser det seneste halvår
Ifølge det nyeste rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er der fortsat problemer med mangel på arbejdskraft i flere regioner og brancher. Hver femte rekrutteringsforsøg var forgæves det seneste halvår, og Danmark gik glip af 31.000 arbejdspladser. Det kalder på politisk handling, siger underdirektør Erik E. Simonsen.
Beskæftigelse
Ingen arbejder hårdere på at finde medarbejdere end virksomhederne
Det er ulogisk, når hovedkasserer i Dansk Metals a-kasse, Torben Poulsen, mener, at hvis bare virksomhederne gjorde en større og bedre indsats for at rekruttere medarbejdere, så ville manglen på medarbejdere være markant mindre.
Beskæftigelse
Vismandsrapport overser behovet for et større arbejdsudbud
Mangel på arbejdskraft er stadig en central udfordring for danske virksomheder. Ifølge den nyeste rapport fra Det Økonomiske Råd er presset dog taget lidt af det danske arbejdsmarked på grund af en svagere international konjunktursituation.
Beskæftigelse
Danmark gik glip af 31.000 arbejdspladser det seneste halvår
I løbet af det seneste halvår gik Danmark glip af godt 31.000 arbejdspladser, fordi virksomhederne ikke kunne finde kvalificerede kandidater til de ledige stillinger. Det er særligt faglærte medarbejdere, som virksomhederne har svært ved at få fingre i. Men der er også tusindvis af ufaglærte stillinger, som aldrig bliver besatte, selvom der burde være ledige medarbejdere til dem.
Beskæftigelse
Hvem vil hjælpe os med at tjene flere penge til Danmark?
Forudsætningen for vækst og alle de velfærdsgoder, vi har, er gode forhold for konkurrencedygtige virksomheder. Det er derfor bekymrende, at valgkampen nærmest udelukkende handler om at bruge flere penge på velfærd – uden at der kommer forslag til, hvordan vi gør Danmark rigere.
Beskæftigelse
En offentlig sektor, der vokser med det demografiske træk, kræver 15.000 ekstra i arbejdsstyrken
Hvis stigningen i det offentlige forbrug frem mod 2025 skal følge det demografiske træk, vil det kræve 15.000 ekstra personer i arbejdsstyrken. Hvis der ikke gennemføres nye tiltag, som samtidig løfter arbejdsudbuddet, kan den private sektor derfor potentielt miste 15.000 arbejdspladser frem mod 2025. Det vil reducere de private virksomheders vækstmuligheder i en tid, hvor virksomhedernes største udfordring i forvejen er mangel på arbejdskraft.
Beskæftigelse
Lovændring om udenlandsk arbejdskraft tynder ud i regeljunglen
Ny aftale giver en tiltrængt oprydning i regeljunglen, når virksomheder skal ansætte udenlandske medarbejdere. Men regeringens oprindelige forslag var bedre, og det ærgrer Erik E. Simonsen, underdirektør i DA, at der ikke kunne findes politisk flertal for at sænke beløbsordningen og udvide positivlisten.
Beskæftigelse
Stadigt højt tempo på arbejdsmarkedet trods stagnerende beskæftigelse i februar
Danmarks Statistik har i dag offentliggjort tal, der viser, at beskæftigelsen i februar med en lille stigning på 200 personer var stort set uændret i februar. Den begrænsede fremgang afspejler en beskeden stigning i den private beskæftigelse på 400 personer. Cheføkonom i DA, Anders Borup Christensen, opfordrer til, at der fra politisk side gøres mere for at sikre, at den positive udvikling på arbejdsmarkedet kan fortsætte.
Beskæftigelse
Tidligere pension kan trække rutinerede hænder ud af arbejdsmarkedet
Tusindvis af faglærte og ufaglærte beskæftigede seniorer kan komme i betragtning til en ret til tidligere pension. Det dækker bl.a. over mekanikere, elektrikere og SOSU’ere. Det er hænder, som arbejdsmarkedet ikke kan undvære.
Beskæftigelse
Manglen på arbejdskraft koster fortsat velstand og velfærd
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mange danske virksomheder i både bygge- og servicesektoren fortsat må begrænse produktionen, fordi de mangler arbejdskraft. Tallene kommer kun få dage efter en omfattende rapport, der viste, at Danmark det seneste halvår gik glip af 35.000 arbejdspladser, fordi vi manglede arbejdskraft.
Beskæftigelse
Danmark gik glip af 35.000 job det seneste halvår
Danske virksomheder måtte opgive at besætte 35.000 stillinger i løbet af det seneste halvår. Det viser en ny rapport, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har offentliggjort i dag. Det store tal vækker opsigt og ærgrelse hos Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der savner politisk vilje til at gøre noget ved den stigende mangel på arbejdskraft.
Beskæftigelse
19.000 flere kunne stå til rådighed for arbejdsmarkedet
Stadigt færre danskere er parkeret langt væk fra arbejdsmarkedet. Men det går hurtigere i nogle kommuner end i andre. Hvis samtlige kommuner fik reduceret antallet af borgere, der står uden for arbejdstyrken, i samme omfang som den bedste tredjedel af kommunerne, kunne 19.000 flere danskere stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Beskæftigelse
Store regionale forskelle i manglen på arbejdskraft
Manglen på arbejdskraft stiger år for år i hele landet. Men de nationale tal dækker over betydelige regionale forskelle fra branche til branche. Det er særligt den nordjyske industri, de sjællandske servicevirksomheder og Københavns byggeri, der må lægge en dæmper på produktionen, fordi de mangler medarbejdere.
Beskæftigelse
Beskæftigelsen sætter nye rekorder
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen i september steg med 3.100. Dermed fortsætter beskæftigelsen med at sætte nye rekorder. Det samme gør manglen på arbejdskraft dog også, og der er derfor behov for politiske initiativer, hvis opsvinget skal fortsætte.
Beskæftigelse
Industriens mangel på medarbejdere overgår tiden før finanskrisen
Tal for 4. kvartal fra Danmarks Statistik viser, at hver ottende virksomhed i industrien er tvunget til at begrænse produktionen på grund af mangel på arbejdskraft. Dermed er manglen på arbejdskraft på industriens område værre end i årene op til finanskrisen.
Beskæftigelse
Jobfremgang i den offentlige sektor skærper udfordringen med mangel på arbejdskraft
Det er den private sektor, der de seneste fem år har båret beskæftigelsesfremgangen. Men det billede er ved at ændre sig. I 2018 er den offentlige beskæftigelse indtil videre steget med 6.000. Hvis udviklingen fortsætter, kan det forværre manglen på arbejdskraft for de danske virksomheder.
Beskæftigelse
Jobcentre: Manglen på arbejdskraft vokser
7 ud af 10 jobcentre oplever, at manglen på arbejdskraft inden for det seneste år er vokset i deres kommune. Endnu flere forventer, at den vil vokse yderligere i det kommende år, og næsten hver andet jobcenter frygter endda, at manglen kan få konsekvenser for den kommunale velfærd. Det er særligt virksomhedernes appetit på faglært arbejdskraft, som jobcentrene har problemer med at mætte.
Beskæftigelse
Danmark mangler arbejdskraft
Flere og flere danske virksomheder har svært ved at finde kvalificerede medarbejdere. Det er et stort problem, fordi det kan betyde, at virksomhederne må takke nej til ordrer. Det vil betyde, at Danmark går glip af produktion og arbejdspladser, hvis virksomheder bliver nødt til at flytte deres aktiviteter ud af Danmark for at finde medarbejdere
Beskæftigelse
28 ledige får job hver time – det skal vi holde fast i
Der er turbo på det danske arbejdsmarked, og der er brug for flere hænder. Den voksende mangel på arbejdskraft understreger kommunernes ansvar for at hjælpe ledige til aktivt at søge job, men der er stor forskel på, hvor dygtige kommunerne er til at få ledige ind på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelse
Fleksjob fortsætter fremgangen og slår rekord
Fleksjobordningen fortsætter fremgangen, og der er nu flere personer i fleksjob end nogensinde før. Samtidig er den samlede tilgang til fleksjob, ledighedsydelse, ressourceforløb og førtidspension tilbage på samme niveau som før reformen i 2012, så reformen har ikke nedbragt antallet af offentligt forsørgede.