Beskæftigelse

60.000 jobs tabt på landsplan

Pressemeddelelse

Danmark er på blot et halvt år gået glip af mere end 60.000 jobs på landsplan, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er blevet markant sværere for virksomhederne at få den arbejdskraft, der er behov for.

Udfordringen med mangel på arbejdskraft har resulteret i, at Danmark har tabt flere end 60.000 arbejdspladser, fordi virksomhederne har måtte opgive at ansætte en medarbejder til den stilling, hvor de søgte en medarbejder. Men virksomhedernes rekrutteringsudfordringer er endnu større. Antallet af forgæves rekrutteringer er i Rekrutteringssurvey, september 2021, på knap 110.000. Det er en stigning på 44.500 på et kvartal.

- Mangel på medarbejdere rummer en indbygget risiko for, at virksomhederne flytter produktionen derhen, hvor arbejdskraften er. Enten ved fysisk at flytte eller lægge opgaver hos underleverandører uden for Danmark, siger Erik E. Simonsen, vicedirektør i DA.

- Det er ærgerligt, at virksomhederne har så markante rekrutteringsudfordringer, for det betyder i sidste ende, at Danmark går glip af vækst, velstand og velfærd pga. tab af jobs, som kunne være blevet skabt, fortsætter Erik E. Simonsen. 

På landsplan er andelen af forgæves rekrutteringer på bare et kvartal steget fra knap 23 procent til 31 procent.

- Tallene viser, at virksomhedens udfordringer ved at rekruttere hænder og hoveder kun bliver større. Den udvikling skal vendes, så Danmark ikke går glip af endnu flere arbejdspladser, og derved både velstand og vækst, siger Erik E. Simonsen.

Værst står det til på Sjælland (når man ser bort fra Bornholm, som indgår på en særlig måde i undersøgelsen), hvor den forgæves rekrutteringsrate er på 35 procent. Dog er det i Østjylland, udfordringerne med forgæves rekrutteringer er steget mest i perioden. Lavest ligger Nordjylland med en forgæves rekrutteringsrate på 29 procent.

- Der er et stort behov for politiske initiativer fra Christiansborg, samt at kommunerne aktivt i deres beskæftigelsesindsats har blik for virksomhedernes behov for nye medarbejdere, siger Erik E. Simonsen.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE