Ny DA-podcast sætter lyd til vigtig dagsorden

Beskæftigelse

Ny DA-podcast sætter lyd til vigtig dagsorden

Artikel

Det er et af tidens mest presserende temaer, som Dansk Arbejdsgiverforening har taget med ind i lydstudiet i en ny podcast. Omdrejningspunktet i første sæson af ’Arbejdsgiveriet’ – som podcasten er døbt – er mangel på arbejdskraft. Udsendelsen ligger klar i din fortrukne podcast-app.

Både virksomhederne og den offentlige sektor efterspørger i stigende grad flere kvalificerede medarbejdere, og behovet for at se ud over Danmarks grænser for at imødekomme efterspørgslen bliver mere og mere nødvendigt.

I den første udsendelse kommer lytterne med rundt hos nogle af de væsentligste aktører i debatten, når samtalen falder på internationale medarbejdere. Med høretelefonerne i ørerne er vi på besøg hos Kommunernes Landsforening, som i høj grad mærker behovet for flere medarbejdere i velfærdsfagene i den offentlige sektor. På Christiansborg møder vi nogle af de politikere, som for alvor kan træffe beslutninger, der vil gøre det nemmere for virksomheder og de offentlige arbejdspladser at få medarbejdere hertil uden for landets grænser. Politikerne anerkender det presserende behov, men er de villige til at hente endnu flere internationale medarbejdere til Danmark?

Hos Danfoss på Nordals møder vi blandt andre indiske Manoj Kumar Karthikeyan. Han er en af i alt 850 internationale medarbejdere, der arbejder hos energivirksomheden i Danmark. Samtidig er Manoj en del af en større succes på det danske arbejdsmarked sammen med 250.000 andre internationale medarbejdere. De mange internationale medarbejdere har nemlig i høj grad drevet væksten i arbejdsstyrken gennem de seneste 10 år og har bidraget væsentligt til vores fælles velstand og velfærd. Og der er brug for flere som Manoj, der har lyst til at arbejde i Danmark i de kommende år.

De bedste forudsætninger for virksomhederne

I Dansk Arbejdsgiverforening bruger man de fleste af døgnets vågne timer på at skabe de bedste forudsætninger for, at danske virksomheder kan drive deres forretning. Derfor er administrerende direktør Jacob Holbraad også klar med konkrete forslag til, hvordan vi som samfund gearer os til fremtiden, hvor langt flere internationale medarbejdere arbejder i Danmark.

”Manglen på medarbejdere er en af de allerstørste udfordringer for dansk erhvervsliv. Det er det nu og her, og det er det også, når vi ser frem mod de kommende år. Antallet af danskere i den arbejdsdygtige alder falder, og samtidig bliver der født færre børn i Danmark. Så behovet for international arbejdskraft og andre effektfulde tiltag på arbejdsmarkedet, er helt afgørende, hvis vi skal fastholde væksten og vores velfærd, som vi kender den i dag,” forklarer Jacob Holbraad i podcasten.

Men hvordan skal Danmark tiltrække de internationale medarbejdere i kapløbet med de andre europæiske lande, der også efterspørger kvalificeret arbejdskraft? Hvad gør virksomhederne for at være attraktive i et globalt arbejdsmarked, og hvad med indiske Manoj Kumar Karthikeyan, der arbejder hos Danfoss – vil han blive og arbejde i Danmark?

Du kan allerede nu lytte til første afsnit herunder eller i din fortrukne podcast-app fx Apple Podcast, Spotify eller Google Podcast. Søg efter ”Arbejdsgiveriet” og husk at abonnere, så du bliver opdateret, når næste afsnit kommer.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE