Beskæftigelse

Manglen på arbejdskraft koster fortsat velstand og velfærd

Pressemeddelelse

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mange danske virksomheder i både bygge- og servicesektoren fortsat må begrænse produktionen, fordi de mangler arbejdskraft. Tallene kommer kun få dage efter en omfattende rapport, der viste, at Danmark det seneste halvår gik glip af 35.000 arbejdspladser, fordi vi manglede arbejdskraft.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort deres konjunkturbarometer for servicesektoren samt bygge- og anlægssektoren. Her fremgår det, at 19 procent af byggevirksomhederne i marts måtte begrænse deres produktion, fordi de mangler arbejdskraft, mens det gælder 15 procent af servicevirksomhederne. Industrien indgår ikke i månedens konjunkturbarometer.

- Når virksomhederne ikke kan finde de rette medarbejdere, så har det den helt naturlige konsekvens, at de må lægge låg på deres produktion. Det betyder, at vi går glip af arbejdspladser, vi går glip af vækst, og vi svækker grundlaget for velfærdssamfundet, siger Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Dagens tal kommer kun to dage efter en omfattende rapport fra Beskæftigelsesministeriet, der viste, at der antallet af forgæves rekrutteringer er stigende:

- Det seneste halvår gik Danmark glip af 35.000 arbejdspladser, fordi virksomhederne ikke kunne finde de rette medarbejdere. Og vi kunne se i både tirsdagens og dagens tal, at udfordringen er særligt stor inden for nogle brancher og for visse stillingsbetegnelser. Det gælder for eksempel manglen på rengøringsassistenter – men også flere. Det burde være tydeligt for alle politikere, at det her et problem, der ikke håndterer sig selv. Det kræver politikere med vilje til at handle, siger Erik E. Simonsen.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE