Beskæftigelse

Ukrainere finder job på mange af de store mangelområder

DA Analyse

Mange af de fordrevne ukrainerne finder job i netop de brancher, hvor der er stor mangel på medarbejdere, viser nye DA-analyse.

Vi har haft stor succes med at få de fordrevne ukrainere i arbejde.

I Danmark det mere end halvdelen af ukrainerne i den arbejdsdygtige alder, der er i arbejde, mens det i lande som Tyskland og Norge kun er omtrent hver fjerde og femte, det er lykkes at få i arbejde.

Nu viser ny DA-analyse så også, at mange af de fordrevne ukrainere finder job i nogle af de brancher, hvor der er stor mangel på medarbejdere – og på den måde er de også med til at reducere manglen på medarbejdere, lyder det fra DA’s vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft, Erik E. Simonsen.

- Selvom ukrainerne er kommet til Danmark på en ulykkelig baggrund, har de bidraget til at mindske presset på nogle i forvejen hårdt trængte brancher, hvor der er stor efterspørgsel efter deres kompetencer, siger Erik E. Simonsen.

Flest ukrainerne har fået job inden for rengøring, hotel- og restauration, landbrug, handel og industri. Mere end 8.000 ukrainere, der har opnået ophold efter særloven, har fundet job i disse brancher, jf. figur 1.

 

De fem brancher, hvor flest ukrainere er kommet i job, er samtidig de brancher, der topper listen over flest forgæves rekrutteringer i 2023, jf. figur 2.

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE