Beskæftigelse

Hver sjette nye ikke-jobparate kontanthjælpsmodtager er i beskæftigelse efter et halvt år

DA Analyse

Andelen af nyvisiterede aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der er vurderet til ikke umiddelbart at kunne påtage sig et ordinært arbejde, men alligevel kommer i job, har været stødt stigende de seneste år – og de holder fast i jobbet lige så ofte som de jobparate.

Nye tal fra DA viser, at næsten 6.500 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere kom i beskæftigelse 6 måneder efter, at de blev visiteret til ikke at kunne arbejde, såkaldte aktivitetsparate, i 2022. Det svarer til, at ca. 17 pct. af alle nyvisiterede aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere var i job efter 6 måneder. Det samme gjaldt for ca. 4.000 jobparate kontanthjælpsmodtagere, hvilket svarer til 27 pct. af gruppen.

Der er fra 2016 til 2022 sket en stigning i andelen af nyvisiterede kontanthjælpsmodtagere, der kommer i job. For de nye aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere er andelen i job efter 6 måneder steget fra 10 pct. i 2016 til 17 pct. i 2022, mens andelen af nye jobparate kontanthjælpsmodtagere i job kun er steget fra 22 til 27 pct. i samme periode, jf. figur 1.

 

Kontanthjælpsmodtagere bliver visiteret til at være aktivitetsparate, hvis kommunen vurderer, at det ikke er sandsynligt, at de kan komme i job og blive selvforsørgende inden for tre måneder. Samtidig er det en forudsætning, at kommunen vurderer, at kontanthjælpsmodtageren skal have sammensatte eller komplekse problemer udover ledighed af f.eks. faglig, social eller helbredsmæssig karakter.

Mere end 6 ud af 10 aktivitetsparate bliver i jobbet

Stigningen i andelen af nyvisiterede kontanthjælpsmodtagere, der kommer i job, skal ses i sammenhæng med de seneste års økonomiske opsving, hvor virksomhederne også har oplevet stor mangel på medarbejdere. Dog bør konjunkturfremgang logisk set ikke give samme beskæftigelseseffekt blandt de nyvisiterede aktivitetsparate som for jobparate kontanthjælpsmodtagere, da aktivitetsparate ikke på samme måde skal stå til rådighed på arbejdsmarkedet.

Blandt de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der kommer i job, er det imidlertid mere end 6 ud af 10, der fortsat er i job et år efter. De aktivitetsparates fastholdelsesgrad i job ligger nogenlunde på samme niveau som de jobparate kontanthjælpsmodtageres, jf. figur 2.

 

Der er således noget, der kan tyde på, at der er nogle af dem, der bliver visiteret til aktivitetsparate, som i stedet burde have været vurderet jobparate.

Spørgsmålet er derfor, om der er nogle uhensigtsmæssigheder i jobcentrenes visitation som gør, at for mange personer bliver gjort mindre arbejdsdygtige end de egentlig er.

Sådan har vi gjort

Analysen indeholder personer, der i løbet af årerne 2016-2022 er visiteret til kontanthjælp minimum 4 sammenhængende uger, og som ikke har været på ydelsen 8 uger forinden. Kontanthjælp dækker over kontanthjælp, uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse. Gruppen af kontanthjælpsmodtagere er herefter delt op som aktivitetsparate- og jobparate kontanthjælpsmodtagere alt efter deres visitation i den uge, hvor de starter på kontanthjælp. Jobparate dækker over jobparat og åbenlys uddannelsesparat, mens aktivitetsparat inkluderer aktivitetsparat og uddannelsesparat.

Analysen følger herefter aktivitetsparate og jobparates afgang til beskæftigelse 3, 6 og 12 måneder efter at de er startet på ydelsen. En kontanthjælpsmodtager defineres som værende beskæftiget, hvis vedkommende ikke har modtaget ydelsen i 4 sammenhængende uger samt har haft en lønindkomst i samme periode.

Af de aktivitetsparate, som er i job 6 måneder efter, er det kun en mindre del, som skifter visitationskategori til jobparat undervejs. Således er det omkring 70 pct. af dem, som er i job 6 måneder efter, som jobcenteret fortsat vurderer at være aktivitetsparate ved overgangen til beskæftigelse.

Personer, der har job med løntilskud eller er i virksomhedspraktik, tæller ikke som værende beskæftigede. Kontanthjælpsmodtagere som overgår til beskæftigelse flere gange i måleperioden, indgår kun én gang i opgørelsen. Dvs. hvis en person kommer i job, men overgår til kontanthjælp efter noget tid og senere kommer i beskæftigelse igen, indgår personen kun én gang.

Analysen er lavet på baggrund af Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE