Arbejdsmiljø og sundhed

DA er skeptisk over for ny aftale mod social dumping

Pressemeddelelse

Flere af tiltagene i den politiske aftale mod social dumping rammer desværre det store flertal af seriøse virksomheder, og det er afgørende, at man i implementeringen af aftalen har fokus på virksomhedernes retssikkerhed. Samtidig bør regeringen nu levere på løftet om at gøre det lettere at rekruttere internationale medarbejdere til Danmark, mener DA.

- Vi deler de politiske intentioner om at sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår – også for internationale medarbejdere – og har ingen interesse i at holde hånden over de få brodne kar blandt virksomhederne. Derfor har vi også i overenskomsterne bidraget til en række aftaler med fokus på at sikre ordnede vilkår. Men nogle af de initiativer, der nu indføres, vil også ramme det store flertal af seriøse virksomheder, som har ordnede og attraktive vilkår for medarbejderne.

Sådan siger DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad, som reaktion på den nye politiske aftale med tiltag mod social dumping, som regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Radikale, Dansk Folkeparti og Alternativet netop har indgået.

Jacob Holbraad opfordrer derfor politikerne til også at have fokus på virksomhedernes retssikkerhed og mulighed for at fungere i det daglige, når aftalen konkret skal implementeres. Det gælder ikke mindst i forhold til det såkaldte entreprenørstop, som gør det muligt for Arbejdstilsynet at standse arbejdet for entreprenøren på en byggeplads, hvis blot en enkelt underleverandør har overtrådt arbejdsmiljøreglerne. Derfor er DA godt tilfreds med, at der bag aftalen også står partier, som har fokus på en implementering, der ikke pålægger lovlydige virksomheder unødige byrder.

Brug for flere internationale medarbejdere

Den politiske aftale er blot den seneste i en lang række politiske initiativer mod social dumping de seneste årtier. Jacob Holbraad har en klar forventning om, at regeringen nu fokuserer kræfterne på at indfri løftet i regeringsgrundlaget om en ny ordning med lavere beløbsgrænser i forhold til at rekruttere internationale medarbejdere for virksomheder med ordnede løn- og arbejdsvilkår.

- Internationale medarbejdere har en meget væsentlig del af æren for, at vi har kunnet blive ved med at øge beskæftigelsen i Danmark de seneste år. Og der er stort behov for at gøre det lettere og mindre bureaukratisk at ansætte internationale medarbejdere fremover. På en lang række områder – både i den private og offentlige sektor – er manglen på medarbejdere så markant, at vi slet ikke kan klare os uden flere internationale medarbejdere, siger Jacob Holbraad.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED