Uddannelse og kompetencer

Forslag til finanslov for 2025

Medlemsinformation

SVM-regeringen har i dag præsenteret finanslovforslaget for 2025. Nedenfor følger en kort beskrivelse af de væsentligste tiltag på DA’s område.

Ramme til indsats for 43.000 unge uden job og uddannelse

Med finanslovsudspillet for 2025 vil regeringen afsætte en ramme på 325 millioner kroner i 2025-2028, som målrettes initiativer vedrørende de 43.000 unge uden job og uddannelse. I den forbindelse vil regeringen samle samfundsaktører om at finde nye veje og løsninger, der kan bidrage til, at flere kommer i job og uddannelse.

DA mener

Det er positivt, at regeringen tager hul på emnet, som var en del af regeringsgrundlaget, da det har store konsekvenser, hvis man som ung står uden for job og uddannelse. Samtidig er det en kompleks gruppe, som kræver mere end én løsning, og derfor er det godt, at regeringen lægger op til at inddrage en række aktører. DA har gennem lang tid sat fokus på, hvordan færre unge ender uden for job og uddannelse, herunder med udspillene ”Alle unge skal med”, ”Fremtiden er ung” og ”Flere unge skal opleve værdien af et fritidsjob”. DA ser frem til at bidrage til arbejdet.

Omlægning af taxameter- og tilskudssystemet

Taxameter- og tilskudssystemet omlægges, så der omfordeles midler fra store til små skoler og gives et økonomisk løft til gymnasier og erhvervsskoler i yderområder og landdistrikter, der er udfordrede af lav aktivitet og et usikkert økonomisk grundlag. Det nuværende udkantstilskud til både almene gymnasier og erhvervsskoler afskaffes, og der indføres et nyt og forhøjet udkantstilskud på 3,8 millioner kroner pr. uddannelsesinstitution, der gælder for både almene gymnasier og erhvervsskoler.  Derudover laves der en forenkling af det sociale taxameter.

DA mener

Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne har et bæredygtigt fagligt, socialt og økonomisk fundament. I den forbindelse har DA peget på, at der på nogle erhvervsuddannelser er behov for at koncentrere udbud af hovedforløb på færre skoler, når det er relevant. DA vil følge udviklingen af omfordelingen.

Videreførelse af ekstraordinært takstløft til erhvervsuddannelser og almene voksenuddannelser

Med finanslovsudspillet for 2025 vil regeringen afsætte ca. 87 mio. kr. årligt i 2025 og frem til at permanentgøre takstløftet på erhvervsuddannelserne, der står til at bortfalde efter 2024. For de almene voksenuddannelser afsættes ca. 31 mio. kr. årligt i 2025 og frem til det permanente takstløft, hvilket skal understøtte, at mindre VUC’er i yderområder ikke lukker.

DA mener

Det er positivt med et permanent takstløft, som skaber ro om økonomien på erhvervsuddannelser og voksen- og efteruddannelser. Samtidig bør der være opmærksomhed på bæredygtigheden af de enkelte VUC’ers økonomi, også i lyset af den nylige konkurs på området.

Understøttelse af campusdannelse

Der afsættes en pulje til økonomisk understøttelse af campusdannelse, som kan være med til at sikre uddannelsesudbud og fællesskaber på tværs af uddannelser. Der gives samtidig mulighed for, at fusionerede institutioner permanent vil kunne bibeholde begge institutioners udkants- og basisgrundtilskud. I alt afsætter regeringen knap 25 mio. kr. årligt til området.

DA mener

Det er positivt, at regeringen understøtter bedre muligheder for campusdannelser, som kan bidrage til det faglige og sociale miljø. Ligeledes bakker DA op om, at fusionerede institutioner fremadrettet kan beholde deres tilskud, så effektiviseringsgevinsten ikke går tabt.

Afskaffelse af arbejdsmarkedsbidrag for alle under 18 år


Med finanslovsudspillet for 2025 vil regeringen afskaffe arbejdsmarkedsbidraget for alle under 18 år.

DA mener

DA bakker op om, at flere unge skal have et fritidsjob. Derfor er det godt, at regeringen tager initiativer, der gør det mere attraktivt at have et fritidsjob. Forslaget om at afskaffe arbejdsmarkedsbidraget var en del af regeringens udspil om fritidsjob fra før sommerferien, og DA ser frem til at følge gennemførslen af resten af udspillet.

 

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER