Uddannelse og kompetencer
Flere unge skal have et fritidsjob
7. marts 2024
Pressemeddelelse
Et fritidsjob er noget af det bedste, du som ung kan gøre for dig selv. Derfor bør flere unge have et fritidsjob. DA foreslår i et nyt udspil 13 konkrete initiativer, der styrker rammerne for fritidsjob.
Det er superpositivt for vores unge, når de får et fritidsjob. Undersøgelser viser nemlig, at unge i fritidsjob får højere karakterer i skolen, i højere grad starter på en ungdomsuddannelse og får stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet som voksne. Samtidig kan fritidsjob understøtte bedre integration og trivsel.
Trods de mange positive effekter er det under halvdelen af de 13-17-årige, der har et fritidsjob. Derfor er der ifølge DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad, behov for at gøre en indsats for at få flere unge i fritidsjob.
- Fritidsjobbet kan noget særligt. Det giver dig mulighed for at prøve dig selv af. Du tjener dine egne penge. Du får kompetencer, erfaringer og selvtillid, som du kan bruge i dit liv og i skolen. Og du kan få idéer til videre uddannelse. Det er superpositivt, siger Jacob Holbraad.
Samtidig kan flere unge via fritidsjob få øjnene op for mulighederne i en faglært uddannelse.
Derfor offentliggør DA i dag et nyt udspil med 13 konkrete initiativer til at styrke rammerne for fritidsjob. Og DA’s administrerende direktør håber, at udspillet kan være med til at inspirere regeringen, som i regeringsgrundlaget fra 2022 har forpligtet sig på at gennemføre en større satsning på fritidsjob, herunder mindske barriererne.
Et af de helt centrale punkter i DA’s udspil er derfor behovet for at opdatere arbejdsmiljøreglerne, så fx unge, der fortsat er undervisningspligtige, fremover må tømme en flaskeautomat eller sidde ved kassen i et supermarked.
- Det skal naturligvis altid være sundt og sikkert for den unge at have et fritidsjob. Men reglerne er blevet utidssvarende og tager ikke højde for den teknologiske udvikling, hvor maskiner er blevet mere sikre. Derfor bør vi opdatere arbejdsmiljøreglerne, så de afspejler udviklingen, siger Jacob Holbraad.
En opdatering af arbejdsmiljøreglerne kan dog ikke gøre det alene, lyder det fra DA’s administrerende direktør.
- Hvis det skal lykkes at få flere unge i fritidsjob, er der brug for flere ting. Derfor indeholder vores udspil også forslag, der retter sig mod den kommunale ungeindsats og skolerne. Der er behov for en helhedsorienteret indsats, hvis vi skal lykkes med, at flere unge kommer i fritidsjob, siger Jacob Holbraad.
Læs hele DA’s udspil her: Flere unge skal opleve værdien af et fritidsjob
Video: Hvorfor er et fritidsjob det bedste, en ung kan gøre for sig selv?