En ny ungdomsuddannelse skal kunne bidrage til flere faglærte

Uddannelse og kompetencer

En ny ungdomsuddannelse skal kunne bidrage til flere faglærte

Debatindlæg

Det er afgørende, at HPX bliver et attraktivt tilbud, der kan bidrage til, at flere unge får øjnene op for de gode muligheder i erhvervsuddannelserne.

Af Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Børne- og undervisningsministeren har i løbet af sommeren luftet idéen om at lave en ny ungdomsuddannelse kaldet hpx.

Tanken er, at den nye ungdomsuddannelse skal være en gymnasial uddannelse, men med et markant stærkere praktisk indhold, end det er tilfældet i dag på de almene gymnasier.

Der er mange ønsker til, hvad en ny ungdomsuddannelse skal kunne. For DA er det afgørende, at hpx bliver et attraktivt tilbud, der kan hjælpe flere unge med en afklaring af, hvad de vil efterfølgende. Herunder skal det praktiske indhold i den nye uddannelse gerne kunne bidrage til, at flere unge får øjnene op for de gode muligheder i erhvervsuddannelserne.

De senere år har vi nemlig set en tendens til, at mange unge ikke kommer i gang med en kompetencegivende uddannelse efter gymnasiet, og samtidig er der sket et markant fald i søgningen til erhvervsuddannelserne blandt de 18-24-årige.

Ambitionen med den nye hpx er, at den skal være relevant og attraktiv for 25-40 pct. af en ungdomsårgang, og hvis det skal lykkes, så kræver det høj kvalitet både fagligt og socialt. Det gælder også i forhold til den svære opgave med at sikre det praktiske indhold i undervisningen, som er erhvervsuddannelsernes helt store styrke – og som i givet fald skal udvikles til den nye ungdomsuddannelse.

Vejen til erhvervsuddannelserne for motiverede unge må ikke forlænges

Mens søgningen til erhvervsuddannelserne er faldet blandt de lidt ældre unge, så har søgningen direkte fra grundskolen ligget stabilt på omtrent 20 procent de seneste mange år. Og disse elever er kendetegnet ved, at de oftest er meget dedikerede, målrettede og har et lavere frafald end de øvrige elevgrupper.

Med aftalen fra foråret om folkeskolens kvalitetsprogram, er skinnerne lagt til en folkeskole med mere praktisk indhold. Det kan fremover bidrage til, at flere vil vælge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er derfor vigtigt, at hpx ses i sammenhæng med de andre store ændringer i uddannelsessystemet i disse år.

For denne gruppe af elever, som forhåbentlig vil vokse med en mere praksisrettet folkeskole, vil det næppe være motiverende, hvis de fremover skal igennem en gymnasial uddannelse først, hvilket har været på tale i debatten om hpx.

Vi skal give unge mulighed for, at de kan dyrke og forfølge deres interesser og evner, for sådan sikrer vi, at de kommer længst i livet. Derfor er helt centralt, at der – trods oprettelsen af en eventuel ny ungdomsuddannelse – fortsat er en direkte adgang til grundforløbene på erhvervsuddannelserne. For denne gruppe af unge klarer sig godt, og det skal de naturligvis fortsat have mulighed for.

Debatindlæg bragt i Børsen den 20. september 2024.

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER