Overenskomst og arbejdsret

Ja til nye overenskomster bringer vigtig arbejdsro i en usikker tid

Pressemeddelelse

Et flertal af både lønmodtagere og arbejdsgivere har nu stemt ja til de nye overenskomster, og dermed har både virksomheder og lønmodtagere vigtig arbejdsro i de næste to år. DA’s administrerende direktør kalder det en sejr for den danske model, at det lykkedes at blive enige om nye overenskomster i en tid med stor usikkerhed.

- Jeg er meget tilfreds med, at de nye overenskomster nu er på plads. Det giver vigtig arbejdsro til både virksomheder og lønmodtagere i de kommende to år. Og jeg vil gerne anerkende forhandlerne på begge sider af bordet for at have landet stærke kompromisser i en meget usikker tid med inflationskrise og krig i Europa.

Sådan siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, som reaktion på det netop offentliggjorte resultat af urafstemningen om de nye overenskomster. Her har 59 procent af de stemmeberettigede lønmodtagere stemt, og heraf har 79 procent stemt ja. På arbejdsgiversiden har DA’s bestyrelse enstemmigt godkendt overenskomsterne. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. marts, hvor de hidtidige overenskomster udløb.

- Det er en sejr for den danske model, at vi endnu engang lykkedes med at blive enige om nye overenskomster, som medlemmerne har nikket til. Og det bliver endnu mere imponerende af, at langt de fleste overenskomster – gældende for hele 98 procent af de ansatte – blev indgået direkte mellem fagforbundene og arbejdsgiverforeningerne, inden DA og FH mødtes med forligsmanden for at binde de sidste tråde sammen, siger Jacob Holbraad.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET