Vi må ikke hive tæppet væk under dansk økonomi

Beskæftigelse

Vi må ikke hive tæppet væk under dansk økonomi

Debatindlæg

Det er et vigtigt princip, at vores levetid og pensionsalder følges ad. Hvis ikke vil de offentlige finanser ganske enkelt ikke hænge sammen.

Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

Den politiske sæson blev for alvor skudt i gang i sidste uge, hvor statsministeren varslede et regimeskifte i den økonomiske politik med en lempeligere levetidsindeksering af folkepensionsalderen.   

Det er et vigtigt princip, at vores levetid og pensionsalder følges. Hvis vi ikke havde denne levetidsindeksering, ville de offentlige finanser ganske enkelt ikke hænge sammen. Det vil betyde færre beskæftigede og således også ringere offentlig service eller højere skatter. Derfor er det bekymrende, at Socialdemokratiet gambler med dansk økonomi ved at lægge op til, at indekseringen lempes fra 2040.

Den finanspolitiske holdbarhed er aktuelt på 1,4 pct. ifølge Finansministeriets fremskrivninger. Hvis man spørger de økonomiske vismænd, er holdbarheden imidlertid markant lavere på 0,3 pct. af BNP. Denne forskel udstiller den usikkerhed, som findes i beregningerne. Den nuværende positive holdbarhed er altså ikke lig med penge i banken og er med andre ord ikke råderum, som politikerne frit kan disponere over. Dertil er beregningerne alt for usikre.

Den positive holdbarhed bygger på en forventning om, at der kommer offentlige overskud efter 2050 efter en periode på ca. 25 år med vedvarende underskud. Hvordan verden ser ud om 30 år, er selvsagt enormt usikkert. Vi kan ikke være sikre på, at overskuddene overhovedet vender tilbage efter 2050.

Der er fx usikkerhed om udviklingen i vores levetid, som er helt central i vurderingen af, om dansk økonomi er holdbar på længere sigt. Denne usikkerhed er tidligere blevet tydeliggjort af en rapport fra Rockwoolfondens forskningsenhed. Rapporten viser et scenarie med en markant højere levetid, hvor danskernes levetid i 2070 vil være den samme som i de lande med længst levetid. Her vil restlevetiden stige med yderligere 2 år i 2070.

De nuværende regler for levetidsindeksering af pensionsalderen sikrer en sund parallelitet mellem levetid og pensionsalder, som betyder, at selv væsentligt højere levetid kan rummes inden for holdbare offentlige finanser. De nuværende regler gør dermed dansk økonomi langt mere robust. Hvis man går væk fra den parallelitet – fx med Pensionskommissionens forslag til lempelse af levetidsindekseringen – så kan holdbarheden hurtigt gå fra plus til minus, hvis der regnes med en højere levetid som i Rockwoolfondens scenarie.

Pensionskommissionens forslag til lempelse af levetidsindekseringen vil også have store konsekvenser for vækst og velstand i Danmark, idet forslaget reducerer beskæftigelsen med omkring 50.000 fuldtidspersoner i 2070. Det vil være en massiv mavepuster til private og offentlige virksomheder.   

Derfor skal vi holde fast i den nuværende levetidsindeksering. Hermed kan vi sikre en stærk dansk økonomi – også hvis udfordringen skulle blive større end forventet, som følge af blandt andet højere levetid eller andre uforudsete ændringer.

Økonomisk kommentar bragt i Børsen den 19. august 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE