Thorkild Olesen går helt galt i byen med DA-kritik

Beskæftigelse

Thorkild Olesen går helt galt i byen med DA-kritik

Debatindlæg

Det er helt forkert, når formanden for Danske Handicaporganisationer påstår, at DA ikke mener, at fleksjobbere er en del af det danske arbejdsmarked.

Af Erik Simonsen, vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening.

Jeg står meget gerne på mål for det, som jeg udtaler, eller som Dansk Arbejdsgiverforening udgiver på beskæftigelsesområdet. Men jeg vil gerne have mig frabedt at få skudt noget i skoene, som jeg aldrig har sagt. Det gør Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, i den grad i sit indlæg i Berlingske den 9. oktober, hvor han på baggrund af en tidligere artikel i Berlingske tillægger DA den holdning, at fleksjobbere ikke er en del af det danske arbejdsmarked. Det har jeg eller DA aldrig nogensinde hverken sagt eller ment!

Berlingske-artiklen – som Thorkild Olesen reagerer så skarpt på – baserer sig delvist på en analyse fra DA om, hvor mange der går fra kontanthjælp til førtidig pension, defineret som førtidspension, seniorpension eller tidlig pension. Denne analyse inkluderer altså slet ikke fleksjob, og jeg udtaler mig heller ikke i artiklen om fleksjobbere. DA har naturligvis ingen indflydelse på, hvilke andre analyser eller ord Berlingske bruger i deres artikler, og derfor er TO’s kritik af DA fuldstændig skæv.

I DA mener vi absolut, at fleksjobbere er fuldgyldige medarbejdere, og vi arbejder faktisk på, at de skal få en stærkere tilknytning til et job og en arbejdsplads – for både fleksjobbernes, virksomhedernes og samfundets skyld.

Derfor er vi bekymrede for udviklingen de senere år, hvor der både har været en kraftig stigning i antallet af mennesker, som får tilkendt førtidspension og fleksjob. Det kunne tilsige, at gruppen af fleksjobbere gennemsnitligt var blevet stærkere og kunne arbejde mere, men desværre har udviklingen været stik modsat, og fleksjobberne arbejder i stedet mindre end tidligere, viser en DA-analyse fra foråret. Det skyldes blandt andet, at reglerne i dag er sådan, at det  ikke kan betale sig for mange fleksjobbere at øge deres arbejdstid, og derfor er DA kommet med konkrete forslag til en forenkling og modernisering af fleksjob-ordningen.

Jeg håber, at Danske Handicaporganisationer fremover vil bruge kræfterne på at arbejde konstruktivt sammen med DA for at fremme fleksjobbernes tilknytning til arbejdsmarkedet – fremover at tillægge os fejlagtige intentioner. 

Debatindlæg bragt i Berlingske den 16. oktober 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE