Kære FH: Flere på fuldtid kræver handling bag ordene og kan ikke klares i et snuptag

Beskæftigelse

Kære FH: Flere på fuldtid kræver handling bag ordene og kan ikke klares i et snuptag

Debatindlæg

Der er brug for et opgør med den udprægede deltidskultur, men arbejdskraftpotentialet er desværre langt fra så højt, som FH’s beregninger giver indtryk af.

Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

På det danske arbejdsmarked har vi 500.000 lønmodtagere på deltid. Brugen af deltid er en hel naturlig del af et fleksibelt og rummeligt arbejdsmarked, men det store antal deltidsansatte rummer også et stort potentiale for at øge arbejdsudbuddet. Ikke mindst er der områder i den offentlige sektor, hvor brugen af deltid er særligt højt. Det gælder især indenfor sundhed og ældrepleje, hvor det blandt SOSU-hjælpere er 3 ud af 4, der arbejder deltid. Også blandt SOSU-assistenter og pædagoger er det mere end halvdelen, der arbejder deltid.

FH konkluderer i en analyse, at en stor del af de deltidsansatte på det danske arbejdsmarked – hele 60.000 deltidsbeskæftigede - ønsker at arbejde flere timer. Faktisk svarer deres ønsker til arbejdstid til et samlet arbejdskraftpotentiale på omkring 19.000 fuldtidsbeskæftigede. Med andre ord et væsentligt bidrag til arbejdsudbuddet – og et bidrag, der vil få mange andre reforminitiativer til at blegne i forhold til den effekt.

Formand i FH Morten Skov Christiansen udtaler bl.a. at når mange af de deltidsansatte gerne vil op på fuld tid, så virker det "ærlig talt lidt tosset ikke at udnytte det potentiale”. Derfor vil han også generelt ”opfordre både private og offentlige arbejdsgivere til at komme mere på banen og tilbyde fuldtid”.

Det fremstår altså på FH som om, at dette potentiale er en lavthængende frugt lige til at plukke – og i virkeligheden skal både de private og de offentlige arbejdsgivere bare komme i gang og tilbyde medarbejderne et fuldtidsjob.

Men FH skal nok lige at klappe hesten en gang. For potentialet er reelt noget mere begrænset og det kan ikke erstatte en generel reformindsats af det danske arbejdsmarked.

Der er nemlig stor forskel på, hvad man siger og hvad man gør. Det viser sig, at hovedparten af de deltidsansatte, som svarer, at de ønsker flere timer, ingenting har gjort for at komme op i tid. Den manglende handling bag ønskerne afslører, at FH’s potentiale på 19.000 er ret tyndbenet. Ser man nærmere på gruppen, som både ønsker at gå op i tid og faktisk også sætter handling bag deres ord, er der kun tale om 4 pct. af de deltidsansatte, hvilket reducerer potentialet til 6.000 fuldtidspersoner.

DA er enig med FH i, at der er brug for et opgør med den udprægede deltidskultur i den offentlige sektor. Her er trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår et skridt i den rigtige retning. Men vi mangler endnu at se effekten af aftalen og der er også brug for yderligere tiltag. Og skal vi generelt få flere deltidsansatte til at gå op i tid, så kommer man heller ikke uden om at se på skatten på den sidst tjente krone, så det bliver mere økonomisk attraktivt at arbejde fuldtid.

Debatindlæg bragt i Børsen den 22. juli 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE