Beskæftigelse

Internationale medarbejdere og seniorer har reddet beskæftigelsen de seneste år

DA Analyse

Udviklingen i beskæftigelsen har i de seneste år overgået alle forventninger. Alene siden 1. kvartal 2022 og frem til 2. kvartal 2024 er beskæftigelsen steget med ca. 65.000 fuldtidspersoner.

Fremgangen har været mulig, fordi langt flere seniorer er kommet i beskæftigelse, og at et stigende antal internationale medarbejdere er kommet til Danmark.

Seniorernes fremgang er blandt andet båret af en gunstig konjunktursituation og styrket økonomisk gevinst ved at fortsætte i beskæftigelse efter pensionsalderen. Stigningen i antallet af internationale medarbejdere skal blandt andet ses i lyset af manglen på medarbejdere i særligt private virksomheder.

Hertil kommer et mindre bidrag fra fordrevne ukrainere, der er kommet i beskæftigelse. 

 

Blandt seniorer er beskæftigelsen i aldersgruppen 60-64 år steget med 21.000 fuldtidspersoner, mens beskæftigelsen blandt personer over 65 år er steget med 18.000 fuldtidspersoner, jf. tabel 1. For internationale medarbejdere er flest fra EU kommet i job, men medarbejdere fra lande uden for EU bidrager også positivt til udviklingen.

 

Gruppen med øvrige trækker derimod en smule ned. Det skyldes blandt andet, at færre personer med dansk oprindelse i aldersgruppen 40-49 år er i beskæftigelse, jf. figur 2. Dette fald skal dog primært ses i lyset af, at der er blevet færre i de aldersgrupper.

Beskæftigelsen blandt indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig og vestlig herkomst er i samme periode steget på tværs af alle aldersgrupper. Disse grupper omfatter foruden flygtninge, familiesammenførte og udenlandske studerende også internationale medarbejdere fra vestlige lande, som er domineret af EU-landene, men også fra ikke-vestlige lande som f.eks. Indien og Kina.

 

Sådan har vi gjort

Lønmodtagerbeskæftigelsen på kvartalsbasis og i fuldtidspersoner fra Danmarks Statistik dekomponeres for perioden 1. kvartal 2008-2. kvartal 2024. Tilsvarende anvendes lønmodtagerbeskæftigelsen på tværs af aldersgrupper (5 års intervaller) fra Danmarks Statistik til at opgøre bidraget fra seniorer. Seniorer omfatter personer over 60 år.

Bidraget fra internationale medarbejdere baseres på Jobindsats’ opgørelse af udenlandske lønmodtagere. Internationale medarbejdere omfatter udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark, der har erhverv som opholdsgrundlag, nordiske statsborgere med lønindkomst i Danmark samt personer med permanent opholdstilladelse til erhverv eller studie.

Øvrige er opgjort residualt, dvs. den del af udviklingen i den samlede lønmodtagerbeskæftigelse som seniorer, internationale medarbejdere og fordrevne ukrainere ikke kan forklare. Det kan f.eks. omfatte unge eller lønmodtagere under 60 år med dansk oprindelse (opgjort på baggrund af herkomst, hvilket afviger fra statsborgerskab, som tallene i Jobindsats’ database baseres på).

Internationale seniorer vil tælle med både i opgørelsen af internationale medarbejdere og seniorer, og i dette tilfælde trække ned i øvrige. Internationale seniorer udgør imidlertid kun 2 pct. af de internationale medarbejdere i Danmark, svarende til ca. 3.500 fuldtidsbeskæftigede.

Alle serier er sæsonkorrigerede og opgjort i fuldtidspersoner. 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE