Beskæftigelse

Internationale medarbejdere og seniorer har drevet fremgangen i beskæftigelsen siden 2010

DA Analyse

Seniorer og internationale medarbejdere har tilsammen stået for omtrent tre fjerdedele af beskæftigelsesfremgangen siden 2010.

Lønmodtagerbeskæftigelsen er steget med knap 345.000 fuldtidsbeskæftigede siden 2010.

Det er især seniorer og internationale medarbejdere, som har stået for fremgangen i beskæftigelsen. Til sammen står disse to grupper for cirka tre fjerdedele af fremgangen, jf. figur 1.

 

Blandt seniorer er det både personer i aldersgruppen 60-64 år og personer over 65 år, der bidrager positivt. Tilsvarende er antallet af internationale medarbejdere både fra EU og lande uden for EU steget markant siden 2010, hvor bidraget dog er størst fra medarbejdere fra EU og de nordiske lande, jf. tabel 1.

 

Bidragene fra ’øvrige’ – som udover fordrevne ukrainere, øvrige flygtninge, familiesammenførte og udenlandske studerende også dækker over personer med dansk oprindelse under 60 år – afspejler i høj grad konjunktursituationen med det økonomiske tilbageslag efter finanskrisen i 2008 og derefter opsvinget med stigende efterspørgsel efter arbejdskraft siden 2013.

Fremgangen siden 2013 er kun afbrudt af det kortvarige tilbageslag i forbindelse med covid-19-pandemien.

Politiske reformer og tiltag har sikret fremgangen blandt seniorer og internationale medarbejdere

Det er i høj grad en række politiske tiltag, som har banet vejen for et strukturelt løft i seniorernes beskæftigelse. Det drejer sig om reformer, som har øget efterløn- og pensionsalderen samt tiltag, der har gjort det mere attraktivt at fortsætte i job efter pensionsalderen.

Tilsvarende har politiske tiltag på europæisk plan medvirket til stigende beskæftigelse fra internationale medarbejdere. Med EU-udvidelsen i 2004, 2007 og senest i 2013 har østeuropæere fået adgang til det danske arbejdsmarked. Alene siden 2010 er medarbejdere fra østeuropæiske EU-lande steget med ca. 55.000 fuldtidspersoner, hvilket svarer til mere end halvdelen af fremgangen blandt EU og nordiske lande, jf. figur 2.

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE