FH powershopper på det offentliges regning

Beskæftigelse

FH powershopper på det offentliges regning

Debatindlæg

FH's forslag til fremtidens pensionssystem tømmer fuldstændig de offentlige kasser uden at efterlade plads til fx at styrke Forsvaret eller gøre mere for den grønne omstilling.

Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) præsenterede i sidste uge deres forslag til fremtidens pensionssystem, hvor de tømmer de offentlige kasser. Bliver FH’s forslag gennemført, vil stort set hele den finanspolitiske holdbarhed være formøblet, og det efterlader ingen plads til fx at styrke Forsvaret, gøre mere for den grønne omstilling eller sikre lavere skatter på medarbejdere.

FH har nemlig været på powershopping på de offentlige finansers bekostning, hvor de har sat målrettet ind på at trække raske og rørige seniorer ud af arbejdsmarkedet. FH foreslår blandt andet, at pensionsalderen sættes ned som foreslået af Pensionskommissionen og en stor udvidelse af Arne-pensionen, så man kan komme på tidlig pension tidligere, i længere tid og til en markant højere ydelse.

Aktuelt er den finanspolitiske holdbarhed ifølge Finansministeriet på 41 mia. kr. svarende til 1,3 pct. af BNP. FH’s forslag vil betyde, at holdbarheden reduceres med 1,1 procentpoint til kun 0,2 pct., hvilket i praksis medfører, at hele holdbarheden er væk givet den usikkerhed, der er ved opgørelsen. Fx skal vi kun kigge et år tilbage for at se, at de økonomiske vismænd her opgjorde den finanspolitiske holdbarhed til kun 0,3 pct. Der skal således ikke ændres ret meget i beregningsforudsætningerne eller dukke nye, uforudsete eller ubetalte regninger op, før overskuddet på de offentlige finanser reduceres markant.

For nyligt viste en analyse fra DI, at statens indtægter fra afgifter på benzin, diesel mv. isoleret set vil falde med ca. 20 mia. kr., når Danmark i 2045 skal være klimaneutrale. Alene det forhold halverer den finanspolitiske holdbarhed, hvorved fundamentet for FH’s gavebod falder fra hinanden.

Men det stopper ikke her. Ifølge regeringen er der behov for at styrke Forsvaret yderligere som følge af blandt andet krigen i Ukraine. Regeringen peger på, at det danske forsvarsbudget skal op i nærheden af 3 pct. af BNP, hvilket er en stigning på omkring 1 procentpoint. Trumps valgsejr i USA har næppe gjort dette udgiftspres mindre. Og så er vi tilbage til samme konklusion – nemlig at der ikke er økonomi til en lavere pensionsalder eller en udvidelse af Arne-pensionen.

Det er økonomisk uansvarligt at diskutere lempelser i danskernes pensionsalder, når vi samtidig står over for store udfordringer med den generelle geopolitiske uro, en svækket europæiske konkurrencekraft, den grønne omstilling, og hertil alt det vi endnu ikke kender til.

I stedet for at svække de offentlige finanser og trække masser af beskæftigede ud af arbejdsmarkedet i en tid med stor mangel på medarbejdere, burde FH og de politiske partier koncentrere sig om, hvordan vi fremtidssikrer det danske samfund.

Det kræver fx investeringer i at udvikle og sikre Danmark samt initiativer, der ikke sender seniorerne ud af arbejdsmarkedet, men tværtimod øger deres beskæftigelse og at virksomhederne får lettere adgang til at rekruttere medarbejdere fra udlandet.

Debatindlæg bragt i Børsen den 11. november 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE