Beskæftigelse

Danskerne er glade for deres udenlandske kollegaer

DA Analyse

Flertallet af de beskæftigede er positive over for udenlandske kollegaer, og mere end halvdelen vil ikke have problemer med at arbejde sammen med udenlandske kollegaer. Vurderingerne af udenlandske kollegaer er særligt positivt blandt dem, som allerede har en udenlandsk kollega.

I en ny undersøgelse, som Epinion har udarbejdet for DA, er 1.529 beskæftigede blevet spurgt til deres holdninger til udenlandske kollegaer. Undersøgelsen viser, at flertallet er åbne over for udenlandske kollegaer.

Således svarer mere end halvdelen af alle beskæftigede, at de ikke vil have problemer med at arbejde sammen med en kollega, der ikke taler dansk, og næsten halvdelen af de beskæftigede mener også, at det er godt for kulturen og diversiteten på arbejdspladsen, at der arbejder udenlandske medarbejdere, jf. figur 1.

 

Udenlandske kollegaer kan kræve særlige hensyn på grund af blandt andet sprog og kulturelle forskelle, og 4 ud af 10 beskæftigede mener da også, at det er nødvendigt at tage særlige hensyn til udenlandske kollegaer. Samtidig er de beskæftigede blevet spurgt til udenlandske kollegaers kompetenceniveau, og her vurderer 3 ud af 10, at udenlandske medarbejdere generelt har samme eller højere kompetenceniveau som danske kollegaer i samme jobfunktion.

Vi er positive, hvis vi allerede har en udenlandsk kollega

56 pct. af de beskæftigede oplyser, at de har en eller flere udenlandske kollegaer på arbejdspladsen, og noget tyder på, at flere beskæftigede er positive over for udenlandske kollegaer, hvis de faktisk allerede har en udenlandsk kollega.

Eksempelvis svarer 60 pct. af de beskæftigede med udenlandske kollegaer, at de ikke har problemer med at arbejde sammen med en kollega, der ikke taler dansk. Til sammenligning er den tilsvarende andel 44 pct. for beskæftigede, som ikke har en udenlandsk kollega.

Ligeledes mener 54 pct. af de beskæftigede med udenlandske kollegaer, at udenlandske medarbejdere er godt for kulturen og diversiteten på arbejdspladsen, mens denne andel er ca. 15 procentpoint lavere blandt personer, der ikke har en udenlandsk kollega.

Også vurderingen af udenlandske kollegaers kompetenceniveau er højere blandt beskæftigede med udenlandske kollegaer, hvor 34 pct. svarer, at udenlandske kollegaer generelt har samme eller højere kompetenceniveau som danske kollegaer i samme jobfunktion. Blandt beskæftigede uden udenlandske kollegaer er denne andel på 23 pct., jf. figur 2.

 

Survey udarbejdet af Epinion

Epinion har for DA udarbejdet stikprøveundersøgelsen på baggrund af 2.007 gennemførte interview med et repræsentativt udsnit af danskerne i alderen 18-65 år. Heriblandt er 1.507 beskæftigede.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE