Beskæftigelse
Beskæftigelsesministeren tegner skræmmebilleder af seniorers beskæftigelse
10. december 2024
Debatindlæg
Helt skævt. Sådan er udtalelserne fra beskæftigelsesministeren om, at virksomhederne skulle diskriminere seniorerne. Tallene viser tværtimod sort på hvidt, at virksomhederne værdsætter seniorerne.
Af Erik E. Simonsen, vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen påstod for nyligt, at virksomhederne fravælger seniorer, når de skal ansætte nye medarbejdere. Sådanne forkerte påstande gavner hverken seniorerne eller virksomhederne, når udviklingen på arbejdsmarkedet viser noget helt andet.
Seniorernes beskæftigelse er nemlig rekordhøj, og siden 2010 er der kommet 180.000 flere seniorer i arbejde, hvilket er tæt på en fordobling. Stigningen ses på tværs af brancher, uddannelser og alder – både før og efter folkepensionsalderen. Men den positive udvikling stopper heldigvis ikke her, for seniorers langtidsledighed er også mere halveret siden 2010.
Seniorerne har altså spillet en nøglerolle i, at beskæftigelsen er blevet ved med at stige. Det sætter en tyk streg under, at virksomhederne vil seniorerne med deres erfaring og vigtige kompetencer.
I stedet for at tegne et falsk negativt billede af virksomhederne og seniorerne, bør ministeren fejre den store seniorsucces på arbejdsmarkedet. Det har givet titusindvis af seniorer fællesskab, øget indkomst og styrket pensionsopsparing, det har sikret virksomhederne vigtige medarbejdere og forbedret de offentlige finanser markant. Stigningen i seniorers beskæftigelse har i sig selv styrket de offentlige finanser med ca. 60 mia. kr. om året. Som samfund skal vi takke seniorerne for deres store bidrag.
Der er nogle ledige – også seniorer – der oplever, at de har svært ved at finde et nyt job trods mange jobansøgninger. Det er frustrerende at søge mange job uden held. Men man må ikke sidestille dette med, at virksomhederne så fravælger seniorerne.
Med andre ord er der altså behov for at få sat tingene lidt i perspektiv. Ikke mindst når seniorers ledighed ligger fuldstændigt på gennemsnittet på tværs af alle aldersgrupper – og hermed en del under ledigheden for 25-39-årige.
I en international sammenhæng er der heller ingen tegn på, at seniorer bliver fravalgt på det danske arbejdsmarked. Danske seniorers ledighed er lavere end EU-gennemsnittet, og andelen af langtidsledige seniorer er den laveste i hele EU. Samtidig er vi også det europæiske land, som er bedst til at få ledige seniorer i arbejde igen.
Alt dette viser, at det er helt skævt, når beskæftigelsesministeren forsøger at tegne et billede af et arbejdsmarked, som ikke vil have seniorerne. Det bidrager kun til skabe en myte, som ingen er tjent med. Der er brug for, at vi i fællesskab taler seniorerne op – ikke ned.
Vi skal sikre endnu bedre vilkår for, at flere seniorer bliver på arbejdsmarkedet. I DA foreslår vi at bygge videre på de gode effekter af at ophæve modregningen af arbejdsindkomst i folkepensionen. En lave stigningstakt i pensionsalderen er ikke en del af løsningen. Det vil svække seniorers beskæftigelse.
Debatindlæg bragt i Finans den 10. december 2024.