Ukrainske flygtninge er kommet godt ind på det danske arbejdsmarked

Beskæftigelse

Ukrainske flygtninge er kommet godt ind på det danske arbejdsmarked

DA Analyse

Næsten 6 ud af 10 af jobparate ukrainske flygtninge i Danmark er kommet i job, viser analyse fra DA på baggrund af tal fra STAR. Det er en meget positiv historie på en trist baggrund, lyder det fra vicedirektør i DA.

Omtrent 7.100 ukrainere er siden Ruslands invasion af Ukraine for et år siden kommet i job i Danmark. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som DA har kigget nærmere på. Det svarer til, at næsten 6 ud af 10 af de 12.600 ukrainere, som er flygtet fra krigen og kan arbejde, i dag har et job.

- Helt kort sagt er det meget positivt på en trist baggrund, at så mange fordrevne ukrainere er kommet i job. Allerede i starten af krigens udbrud blev det politisk besluttet, at vi som samfund skulle hjælpe de fordrevne ukrainere bedst muligt og sikre, at de ikke endte som et nummer i jobcentret uden udsigt til at kunne forsørge sig selv. Den mission er vi heldigvis i den grad lykkedes med, siger vicedirektør i DA, Erik E. Simonsen.

Samlet set har 30.000 ukrainere fået opholdstilladelse i Danmark siden krigens udbrud. Heraf er 12.600 vurderet til, at de kan arbejde, mens de øvrige tilkomne ukrainere udgør børn, ældre eller personer i den erhvervsaktive alder, som ikke vurderes jobparate. Samtidig er der i gruppen også ukrainere, der ikke modtager offentlig forsørgelse eller ukrainere, der eksempelvis er rejst hjem igen.

 

Blandt de 7.100 ukrainere i job arbejder størstedelen inden for rengøring, hotel- og restaurationsbranchen eller i landbruget. Det er alle brancher, som de seneste år har haft stor mangel på medarbejdere.

 

Ifølge Erik E. Simonsen skyldes succesen med at få ukrainere i arbejde i høj grad et vellykket trepartssamarbejde, som sikrede en lettere adgang til arbejdsmarkedet og færre bureaukratiske processer for at få de ukrainske flygtninge i arbejde.

Samtidig har civilsamfundet også spillet en stor rolle i forhold til at hjælpe de tilkomne ukrainere, ligesom mange virksomheder har haft stor velvilje til at ansætte de mange ukrainere, der ønskede at komme i arbejde.

- De fordrevne ukrainere er sandsynligvis den gruppe flygtninge, som Danmark har haft størst succes med at få i beskæftigelse, fordi alle dele af samfundet har taget et ansvar, og målet har været at undgå at komme i kontakt med forsørgelses-Danmark. Vi skal lære af de gode erfaringer og bruge dem, når nye flygtninge måtte komme til Danmark, siger Erik E. Simonsen.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE