Uddannelse og kompetencer
Manglen på elever – ikke lærepladser – er den virkelige udfordring
23. april 2025
Debatindlæg
Af Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening
I et nyligt debatindlæg i avisens spalter blev det fremført af Thomas Skriver Jensen, MF, Socialdemokratiet, og Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, at arbejdsgiverne er langt bagud, når det gælder oprettelsen af lærepladser. Kritikken er pænt sagt misforstået og desværre udtryk for, at perspektivet er helt forkert. Virkeligheden er nemlig den, at det ikke er manglen på lærepladser, der er problemet, men derimod manglen på unge såvel som voksne, der vælger en erhvervsuddannelse.
Først og fremmest siger op mod 75 procent af erhvervsskolerne, at de ikke har elever til virksomhederne, når de henvender sig med en ledig læreplads. Tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at 99 procent af alle elever kommer i en læreplads i løbet af deres uddannelse. Derudover er antallet af elever i skoleoplæring mere end halveret siden 2016, og mere end halvdelen af eleverne er i skoleoplæring i mindre end 3 måneder. Der er fortsat elever i skoleoplæring, men antallet er kraftigt reduceret, og virksomhederne er altså i den grad dygtige til at få de unge under uddannelse ind på virksomhederne. Derfor er skrækfortællingen om de mange elever uden lærepladser på skoleoplæring heldigvis ikke rigtig.
Til gengæld har vi en kæmpestor udfordring med tilgangen til erhvervsuddannelserne, som er det sande problem, man for alvor burde tage fat i. Tilgangen til erhvervsuddannelserne er faldet med 20 procent siden 2016, hvilket svarer til, at 9.000 færre elever starter på en erhvervsuddannelse. Det er heller ikke lykkedes at øge søgningen blandt de unge fra folkeskolen, som der ellers var et bredt politisk mål om. Dermed er forudsætningerne for, at virksomhederne overhovedet kan oprette flere lærepladser slet ikke til stede, da søgningen er gået den helt forkerte vej. Der er reelt åbne lærepladser på virksomhederne, men de står tomme, for man kan ikke indgå lærepladsaftaler med elever, der ikke findes.
Derfor er det afgørende, at arbejdsgiverne, fagbevægelsen og Christiansborg-politikerne arbejder sammen om at løse denne udfordring. Vi har en fælles interesse i at øge antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse. Det kræver en målrettet indsats for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive og synlige for de unge. Lad os sammen fokusere på at skabe de rette forudsætninger for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, så vi kan sikre fremtidens medarbejdere til at løse fremtidens store udfordringer.