Uddannelse og kompetencer
Unge med erhvervserfaring træffer bedre uddannelsesvalg
24. september 2024
DA Analyse
Der er både for få unge, der begynder på en erhvervsuddannelse, og for få, der gennemfører uddannelsen. Det gælder særligt blandt de unge mellem 18-24 år. Der er imidlertid en gruppe – nemlig de unge, der har været i beskæftigelse nogle år, før de starter på deres erhvervsuddannelse – som i væsentligt højere grad gennemfører deres uddannelse.
Færre og færre unge mellem 18 og 24 år påbegynder en erhvervsuddannelse. Samtidig er frafaldet fra uddannelserne også højt for denne gruppe. Det er særligt problematisk, når vi ser ind i, at vi i Danmark kommer til at mangle faglærte.
Der er imidlertid én gruppe blandt de unge voksne, der udmærker sig ved i markant højere grad at gennemføre deres uddannelse: nemlig de 18-24-årige, der har været ude og arbejde nogle år, før de påbegynder en erhvervsuddannelse. Her er det knapt tre ud af fire, der ender med en færdiggjort erhvervsuddannelse, mens det samme kun gælder for lidt over halvdelen af de øvrige 18-24-årige, jf. figur 1.
Gruppen af øvrige 18-24-årige dækker over unge, der primært har brugt tid på andre uddannelsestilbud, f.eks. gymnasiet, har modtaget offentlig forsørgelse eller været selvforsørgende.
Med andre ord tyder det på, at erhvervserfaring kan være en betydelig fordel for de unge, som gennem deres arbejde har haft mulighed for at få nogle praktiske erfaringer med, hvad de gerne vil arbejde med, hvilket dermed også kan understøtte, at flere gennemfører.
Samtidig er gruppen af unge, der har været i beskæftigelse, også den eneste gruppe, der har ligget stabilt i forhold til tilgang de senere år. De seneste år har der således hvert år været 2.500 unge, der har været i beskæftigelse, og som har påbegyndt en erhvervsuddannelse, mens der blandt de øvrige 18-24-årige har været et fald i tilgangen.
Unge med erhvervserfaring vælger uddannelser inden for deres tidligere arbejde
Unge, der begynder en erhvervsuddannelse med mere erfaring fra arbejdsmarkedet, vælger oftere end andre unge en uddannelsesretning indenfor deres tidligere branche.
Fx har en ud fem af de beskæftigede unge, der vælger en uddannelse indenfor ”Omsorg, sundhed og pædagogik” arbejdet indenfor branchen, det samme gælder en ud af ti for de øvrige 18-24-årige, der begynder på samme uddannelsesretning. Samme tendens ses hos de beskæftigede unge, der søger ind på ”Kontor, handel og forretningsservice”, hvor to ud af tre har arbejdet indenfor handel eller forretningsservice. Det samme gælder for lige under halvdelen af de øvrige 18-24-årige, der begynder på denne uddannelse, jf. figur 2.
Unge, der ikke begynder direkte på en ungdomsuddannelse efter afslutning af grundskolen, kan altså få værdifuld erfaring igennem beskæftigelse, som kan bidrage til et bedre uddannelsesvalg i fremtiden.
Hvordan ser gruppe af unge, der kommer fra beskæftigelse, ud?
De unge med erhvervserfaring, er defineret som unge mellem 18 og 24 år, der tilgår en erhvervsuddannelse. De har i perioden mellem afslutningen af folkeskolen, og til de påbegynder deres erhvervsuddannelse, været i beskæftigelse minimum halvdelen af tiden. De har ikke færdiggjort en ungdomsuddannelse, inden de starter på erhvervsuddannelsen.
De unge har i gennemsnit arbejdet 78 pct. af tiden mellem grundskolen og deres opstart på EUD. De har arbejdet 17 timer om ugen, og de har dermed en stærk tilknytning til arbejdsmarkedet, inden de vælger uddannelse.