Mangfoldighed og inklusion skaber værdi for alle – hele året rundt

Overenskomst og arbejdsret

Mangfoldighed og inklusion skaber værdi for alle – hele året rundt

Debatindlæg

Det giver god mening, at forretningen også afspejler samfundets mangfoldighed, hvor alle uanset baggrund, alder, køn, seksuel orientering eller nationalitet kan udfolde deres talent frit, trygt og med gensidig respekt.

Af Lars Sandahl, Brian Mikkelsen, Troels Blicher Danielsen og Jacob Holbraad, administrerende direktører i henholdsvis DI, Dansk Erhverv, TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Arbejdsgiverforening.

De senere år er der heldigvis kommet stigende fokus på, at alle uanset forskelligheder skal kunne trives og udfolde deres fulde potentiale både i det danske samfund og på arbejdsmarkedet. Det er godt, at vi benytter alle relevante anledninger til at sætte fokus på vigtigheden af et tolerant og inkluderende arbejdsmarked, hvor alle føler sig velkomne. Men det vigtige fokus og den målrettede indsats skal foregå hele året rundt på de danske arbejdspladser.

I mange virksomheder er diversitet og inklusion blevet en naturlig del af virksomhedernes arbejde. For det giver god mening, at forretningen også afspejler samfundets mangfoldighed, hvor alle uanset baggrund, alder, køn, seksuel orientering eller nationalitet kan udfolde deres talent frit, trygt og med gensidig respekt. Og det skal man som medarbejder kunne mærke både på en solrig sommerdag i august og en regnfuld tirsdag i februar.

Mangfoldighed og inklusion er nemlig ikke blot buzzwords; de er essentielle ingredienser for at skabe en dynamisk og innovativ arbejdsstyrke, der kan tackle fremtidens alsidige udfordringer. Vi ved fra flere undersøgelser foretaget af blandt andre McKinsey & Company, Boston Consulting Group og CBS, at virksomheder med en mangfoldig arbejdsstyrke præsterer bedre økonomisk, er mere innovative og har større medarbejdertilfredshed. Derudover anser yngre generationer ofte diversitet og inklusion som indikatorer på en attraktiv arbejdsplads.

Med andre ord er fokus på mangfoldighed og inklusion en god forretning for virksomhederne. Det bringer nemlig også forskellige perspektiver til bordet, hvilket fremmer kreativ tænkning og problemløsning. Og det er afgørende i en verden, hvor konkurrenceevnen konstant udfordres.

Men en mangfoldig arbejdsplads kan ikke stå alene. Der skal også skabes en inkluderende kultur, hvor alle medarbejdere tager hensyn til hinanden. Og alle oplever en rummelig og inkluderende arbejdsplads, hvor de føler sig værdsatte, respekterede og i stand til at bidrage fuldt ud. At ansætte medarbejdere med forskellige baggrunde er én ting, men virksomheder skal også sikre, at alle medarbejdere har lige muligheder for at udvikle sig og trives. Og en sådan inkluderende kultur bygger på åbenhed og respekt, hvor forskelligheder ses som en styrke frem for en hindring.

Det er et fast omdrejningspunkt for os som arbejdsgiverorganisationer aktivt at understøtte virksomhedernes konkrete arbejde med mangfoldighed og inklusion. Derfor arbejder vi hele tiden for at sikre, at rammevilkårene er tidssvarende.

Dette fokus understreger netop, at mangfoldighed og inklusion ikke kun er noget, vi skal arbejde med i bestemte perioder af året. Det er derimod en kontinuerlig indsats, der kræver vedholdenhed og engagement.

Så lad os sammen hylde mangfoldigheden og fortsætte det gode arbejde for et arbejdsmarked, hvor alle har lige muligheder, og hvor forskelligheder ses som en ressource, der beriger vores virksomheder og samfund.

Indlægget er bragt i Avisen Danmark den 15. august 2024.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET