Overenskomst og arbejdsret
Den danske model har betydning for alle danskere
6. januar 2020
Artikel
Den danske model er med til at sikre et dynamisk og stabilt arbejdsmarked. Den har betydning for alle danskere og skaber gode vilkår for det samlede arbejdsmarked.
Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i DA, fortæller:
I Danmark har vi en helt særlig måde at regulere løn og arbejdsvilkår på. Det er noget, lønmodtagerorganisationer og arbejdsgiverorganisationer aftaler - og så ude på de enkelte virksomheder mellem virksomhederne og medarbejderne selv. Det er det, vi kalder den danske model.
Normalt regulerer man vilkår gennem lovgivning. Så det, at man har givet nogle parter lov til selv at fastlægge, løn- og arbejdsvilkår, er ret specielt. En af de store fordele ved det er, at reglerne er besluttet helt tæt på de steder, hvor reglerne skal virke, og folk er selv med til at håndhæve dem.
Oplevelsen af relevans og nærhed betyder utrolig meget for stabiliteten og dynamikken på arbejdsmarkedet. Det betyder også, at det ikke er noget, politikerne forholder sig til. Så der går ikke politik og valgkamp i løn, hvilket er hensigtsmæssigt for vores konkurrenceevne.
Når vi forhandler private overenskomster til foråret, så forhandler vi overenskomster for cirka 600.000 medarbejdere. Og året efter, er det hele den offentlige sektor, der forhandler. Samlet set er 83% af medarbejderne i Danmark dækket af kollektive overenskomster.
For de sidste, som ikke er dækket af en overenskomst har den meget høje dækningsgrad en afsmittende betydning, sådan at det lægger et niveau og nogle standarder selv for de medarbejdere, der ikke har overenskomster. Og det vil sige, at det samlede arbejdsmarked har nogle ret gode vilkår. Så det, som vi betegner som den danske model, det er faktisk noget, der har betydning for alle danskere.