Løn og ansættelse
Forbedret konkurrenceevne og genoprettet realløn
2. oktober 2024
Medlemsinformation
Der har været en tiltagende lønudvikling på DA-området i de seneste år. 2023 har været præget af en høj beskæftigelse, lav ledighed og en aftagende inflation efter den ekstraordinært høje inflation gennem særligt 2022. Siden da er reallønnen på DA-området blevet gradvist genoprettet.
I 2022 og 2023 har udviklingen i medarbejderomkostningerne ligget under udlandet. Tilsvarende peger udviklingen i både den relative lønkvote og enhedslønomkostningerne i industrien på, at lønkonkurrenceevnen er blevet forbedret. I de to første kvartaler af 2024 har lønudviklingen i Danmark dog ligget over udlandets, hvilket peger i retning af en svagere lønkonkurrenceevne.
I 2. kvartal 2024 steg timefortjenesten inkl. genetillæg for hele DA-området med 6,4 pct. i forhold til 2. kvartal 2023. DA’s lyntal for lønudviklingen i 3. kvartal, som udkom, efter rapporten var færdiggjort, viser at lønstigningstakten er aftaget til 4,8 pct.
Inflationen toppede i oktober 2022 men er sidenhen faldet til under 2 pct. siden august 2023. Det betyder, at reallønnen har været stigende på DA-området siden 1. kvartal 2023. Reallønnen på DA-området er blevet gradvist genoprettet efter faldet i 2021 og 2022. Stigningstakten i reallønnen på DA-området udgjorde 4,8 pct. i 2. kvartal 2024.
Målt ved udviklingen i de samlede medarbejderomkostninger i fremstillingsvirksomhed er den danske lønkonkurrenceevne blevet forbedret mellem 2022 og 2023. I perioden steg medarbejderomkostningerne med 4,4 pct. i Danmark og 5,0 pct. i udlandet ifølge DA’s Internationale Lønstatistik. I de første to kvartaler af 2024 ligger lønstigningstakten indenfor fremstilling over udlandets. De danske medarbejderomkostninger inden for fremstilling var de næsthøjeste blandt landene i DA’s Internationale Lønstatistik i 2023, kun overgået af Island.
Mål for lønkonkurrenceevnen, som tager højde for produktivitetsudvikling, peger på en kraftig forbedring af konkurrenceevnen i perioden 2005 og navnlig i de seneste år. Både målt ved de relative enhedslønomkostninger og den relative lønkvote er lønkonkurrenceevnen forbedret med 51 pct. fra 2005 til 2023.
Den forbedring er imidlertid især drevet af, at danske virksomheder i stigende grad producerer og sælger varer i udlandet uden, at varerne har været på dansk jord – også kendt som merchanting og processing. Det øger virksomhedernes værditilvækst betydeligt, mens de hjemlige lønomkostninger kun påvirkes i mindre grad, og koblingen mellem værditilvækst og lønomkostninger bliver dermed mindre tydelig. Udviklingen i disse mål er også påvirket af den ekstraordinært høje vækst i medicinalindustrien. Derfor giver disse mål ikke nødvendigvis et retvisende billede af lønkonkurrenceevnen i danske erhvervsliv generelt.
Ifølge Danmarks Statistiks implicitte lønindeks var den årlige lønstigningstakt i staten 6,6 pct. i 2. kvartal 2024. I samme periode var lønstigningstakten 5,3 pct. på det kommunale område og 4,0 pct. på det regionale område. Lønstigningstakten i staten var 6,5 pct. i 2. kvartal 2024 ifølge det reviderede standardberegnede lønindeks, mens lønstigningstakterne i kommuner og regioner var på henholdsvis 5,1 pct. og 3,7 pct.
Læs Statistikudvalgets statusrapport her.
Hvad er Trepartstatistikudvalgets statusrapport?
Trepartstatistikudvalget har repræsentanter fra DA, FH, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet, Økonomiministeriet og Nationalbanken.Udvalget udgiver hvert år en statusrapport, der afdækker den økonomiske situation, følger pris- og lønudviklingen samt analyserer udviklingen i arbejdskraftomkostningerne.