Barselsorlov, fædreorlov, forældreorlov - kært barn har mange navne

Løn og ansættelse

Barselsorlov, fædreorlov, forældreorlov - kært barn har mange navne

Artikel

Danske forældre har gode og fleksible orlovsmuligheder, når de får børn. Retten til at holde orlov findes i barselsloven, som også fastsætter reglerne for, hvornår man kan få barselsdagpenge. Begreberne bruges imidlertid ofte i flæng – for hvem har ret til hvad og hvornår? Og hvorfor er der så meget snak om at øremærke orlov til far?

DA støtter gode og fleksible fraværsregler i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor er der også aftalt fuld løn under fravær på grund af graviditet og fødsel i overenskomsterne. Men hvem har ret til hvad, og hvornår kan mor og far tage barsel med deres nyfødte?

Hvad siger barselsloven?

Mor har ret til graviditets- og barselsorlov fra 4 uger før fødslen til 14 uger efter fødslen. Denne ret er mors og er primært besluttet ud fra arbejdsmiljøhensyn og sundhedshensyn for både mor og barn.

Far har ret til fædreorlov i 2 uger. Orloven skal holdes inden de første 14 uger, efter barnet er født.

Forældrene har tilsammen ret til 32 ugers forældreorlov med barselsdagpenge. Derudover er der ret til yderligere 32 ugers forældreorlov – men uden ret til barselsdagpenge.

Forældreorloven kan forældrene i dag fordele mellem sig, som de selv vil. De kan fordele forældreorlovsperioden ligeligt imellem sig – eller de kan vælge, at den ene forældre tager en større andel af forældreorloven end den anden. Valget er frit – og muligheden for en ligelig fordeling er til stede. I langt de fleste tilfælde vælger familierne dog, at mor tager størsteparten af forældreorloven.

Hvornår har man ret til løn under orlov?

Om man har ret til løn under orlov afhænger af, om dette er aftalt som en del af ansættelsesforholdet – enten i overenskomsten eller i en individuel aftale. Langt de fleste overenskomster hos DA’s medlemsvirksomheder (det vil sige ca. halvdelen af alle private virksomheder) giver ret til (fuld) løn under graviditets- og barselsorlov og fædreorloven. Under forældreorlov giver de fleste overenskomster ret til løn i 5 uger til hver af forældrene og i 3 uger, som kan fordeles mellem forældrene efter deres eget valg. Det vil med andre ord sige samlet set 13 uger til forældrene, hvoraf 3 kan fordeles efter behov.

På DA’s område har fædrene altså mulighed for samlet set at holde i alt 10 ugers orlov med fuld løn. DA’s seneste opgørelse tyder dog på, at fædre, der er ansat på DA’s virksomheder, kun holder i omegnen af halvdelen af dette, det vil sige 5 uger.

Hvorfor bruger danske fædre ikke deres ret til forældreorlov, når de får fuld løn?

Ja, det er et godt spørgsmål. Og det undrer DA sig også over. Men udfordringen med at få en mere ligelig udnyttelse af forældreorloven bør ikke løses med lovgivning. Der er derimod brug for en kulturændring. Det skal være socialt acceptabelt for fædre at holde mere forældreorlov – og ligeså vigtigt skal det også være acceptabelt, at mor vender tidligere tilbage til arbejdsmarkedet, end hun gør i dag.

Det er vigtigt, at valget forbliver familiens.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE