Seniorerne er en stor succes på arbejdsmarkedet

Beskæftigelse

Seniorerne er en stor succes på arbejdsmarkedet

Debatindlæg

Af Jacob Holbraad, Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening 

I de senere år er det gået helt forrygende med seniorerne på det danske arbejdsmarked. Der er nu knap 400.000 personer over 60 år i beskæftigelse, hvilket er næsten en fordobling siden 2010. Og den eksplosive stigning er vel at mærke sket på tværs af både brancher, uddannelser og årgange – både før og efter folkepensionsalderen. Derfor ærgrer det mig også enormt, når nogle aktører som blandt andre beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen bliver ved med at tale om et stort problem med diskrimination af seniorer, som det er utrolig svært at finde belæg for i tallene.

Jeg glæder mig over den flotte udvikling, for, det er jo seniorerne – sammen med de internationale medarbejdere – som har gjort, at vi har kunnet blive ved med at øge beskæftigelsen i Danmark og sikre fortsat fremgang for dansk erhvervsliv de senere år. Uden de flittige seniorer var mange af de ledige stillinger ikke blevet besat. Og jeg kan samtidig garantere for, at de erfarne og trofaste seniorer er en skattet ressource på rigtig mange arbejdspladser.

Udviklingen er hjulpet godt på vej af politiske reformer med stigende efterløns- og folkepensionsalder, men også styrkede økonomiske gulerødder til at arbejde for seniorer – blandt andet ved at sløjfe modregningen for arbejdsindkomst i folkepensionen. Men det vidner også om, at flere og flere seniorer heldigvis både har helbred og lyst til at fortsætte arbejdslivet. Mange har efterhånden fundet ud af, at det ikke nødvendigvis er lykken at sige farvel til jobbet, så snart alderen eller økonomien giver mulighed for det. Og heldigvis ser flere og flere ikke folkepensionsalderen som en givet ”grænse”, hvor man skal trække sig tilbage. Nogle har endda prøvet livet som fuldtidspensionist, hvorefter de har opdaget, at de savnede fællesskabet og jobindholdet på en arbejdsplads og er vendt helt eller delvist tilbage.

Jeg både håber og tror, at den udvikling vil fortsætte. Danske seniorer arbejder ganske vist allerede længere end jævnaldrende i mange andre lande, men når vi skæver mod nabolandene Norge og Sverige – hvor både samfund og arbejdsmarkeder jo på mange måder ligner vores – er der stadig et potentiale i Danmark. Forskellen er indsnævret de senere år, men de norske og svenske seniorer arbejder stadig lidt længere end de danske. En af forklaringerne er, at vi i Danmark har en række tidlige tilbagetrækningsordninger, som ikke findes i nabolandene. Derfor ønsker vi i Dansk Arbejdsgiverforening, at politikerne hele tiden har et kritisk øje på de eksisterende tilbagetrækningsordninger.

Virksomhederne og de offentlige arbejdspladser har et ansvar for at sikre, at seniorerne oplever et arbejdsmarked, som vil dem. Udviklingen i seniorernes beskæftigelse og den lave ledighed giver et tydeligt billede af, at det allerede i høj grad er tilfældet. Alligevel har nogle seniorer en oplevelse af, at de bliver diskrimineret på arbejdsmarkedet – især når de søger nyt job. Det skal vi tage alvorligt, for det er ikke alene uklogt – det er også forbudt at forskelsbehandle medarbejdere med henvisning til deres alder, og vi bakker 100 procent op om det forbud. For at styrke håndhævelsen har vi også indført forbuddet i mange af vores overenskomster, og lønmodtagere, som oplever sig diskrimineret, har en let og effektiv adgang til at få prøvet deres sag – enten med hjælp fra deres faglige organisation eller ved at klage til Ligebehandlingsnævnet. 

Men det er samtidig afgørende, at vi ikke bærer ved til et farligt bål om, at virksomhederne ikke vil have seniorerne. Tværtimod fortæller den generelle udvikling jo en helt anden historie om seniorerne på arbejdsmarkedet. Ikke blot er der kommet langt flere seniorer i job, og det er blevet helt almindeligt at se seniorer på arbejdsmarkedet, som er et godt stykke over folkepensionsalderen. Ledigheden for dem over 60 år er også på niveau med gennemsnittet for hele befolkningen, og seniorerne har faktisk lavere risiko for at blive ledige end deres yngre kolleger.

Det er naturligvis helt legitimt at tale om diskrimination af seniorer, hvis der er konkrete eksempler på det, og dem skal vi tage hånd om. Men ellers synes jeg, at alle aktører skal bruge kræfterne på at glæde sig over den ekstremt positive udvikling for seniorerne på det danske arbejdsmarked og arbejde for, at den fortsætter i de kommende år.

Indlægget er bragt i Altinget d. 20. februar.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE