Beskæftigelse
Seniorer har lavere risiko for at blive ledige end andre aldersgrupper
19. februar 2025
DA Analyse
Seniorer har en lavere ledighedsrisiko end gennemsnittet af alle aldersgrupper, viser en ny analyse fra DA. I 2024 svarede antallet af nye ledighedsforløb blandt seniorer til godt 6 procent af seniorerne på arbejdsmarkedet. Til sammenligning var gennemsnittet for alle aldersgrupper på knap 8 procent.
Diskussionen om seniorers ledighed fokuserer ofte på, at seniorer er ledige i lidt længere tid end andre aldersgrupper. Det til trods for, at seniorers længere ledighedsperiode i høj grad hænger sammen med mulighederne for tidlig tilbagetrækning.
I diskussionen glemmes desværre den anden side af mønten – nemlig at seniorer har lavere risiko for ledighed end andre aldersgrupper. Ellers ville seniorers ledighed ikke ligge på gennemsnittet, jf. figur 1. Seniorers lavere risiko for at blive ledig er således med til at trække deres ledighed ned.
Seniorers lavere ledighedsrisiko kan ses ved at betragte nye ledighedsforløb for forskellige aldersgrupper. I 2024 blev der påbegyndt godt 21.000 ledighedsforløb blandt seniorerne, hvilket svarer til 6,3 procent af seniorerne på arbejdsmarkedet. Det er en nogenlunde uændret andel de seneste 15 år med undtagelse af perioden under corona-pandemien.
For samtlige aldersgrupper svarer antallet af personer, som påbegyndte et ledighedsforløb, til 7,9 procent af arbejdsstyrken, hvilket er et fald på omkring 4 procentpoint i forhold til starten af 2010’erne. På trods af dette fald har seniorer fortsat en mindre risiko for at blive ledige, men forskellen i ledighedsrisikoen er indsnævret, jf. figur 2.
Seniorers risiko for ledighed er på samme niveau som 40-59-årige, men markant lavere end ledighedsrisikoen blandt personer under 40 år, jf. figur 3.
Seniorers lavere ledighedsrisiko end andre aldersgruppers vidner om, at seniorer er vigtige medarbejdere for virksomhederne, som virksomhederne gør meget for at fastholde.
Det gælder f.eks. i forbindelse med afskedigelser, hvor en undersøgelse fra Aalborg Univer-sitet viser, at seniorerne i mindre grad end deres yngre kollegaer bliver ramt af afskedigelser, når der er fyringsrunder på virksomhederne. I 2022 udgjorde seniorerne 17 procent af de afskedigede, hvilket er en del lavere end seniorers andel af samtlige medarbejdere på 27 pct. i virksomhederne i undersøgelsen.
Derudover viser undersøgelsen fra Aalborg Universitet, at der er sket en markant stigning fra 2018 til 2022 i andelen af arbejdspladser, som gør en indsats for at fastholde seniorer frem til eller ud over pensionsalderen.
Sådan har vi gjort
Analysen tager udgangspunkt i antallet af påbegyndte ledighedsforløb ifølge Jobindsats.dk. Der betragtes påbegyndte ledighedsforløb blandt dagpengemodtagere og jobklare modtagere af kontanthjælpsydelser.
Danmarks Statistik har opgjort arbejdsstyrken frem til 2023. For arbejdsstyrken i 2024 anvendes arbejdsstyrken i 2023, men fremskrevet til 2024 på baggrund af den forventede udviklingen i arbejdsstyrken fra 2023 til 2024 for forskellige aldersgrupper ifølge DREAM’s socioøkonomiske fremskrivning.