Beskæftigelse
Endnu en solstrålehistorie om seniorerne
3. februar 2025
Artikel
Af Anders Borup Christensen, Cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening
Økonomiminister Stephanie Lose var fornyelig fremme med endnu en solstrålehistorie om seniorerne på arbejdsmarkedet – nemlig at markant flere arbejder efter folkepensionsalderen.
Mere end 93.000 seniorer arbejder i dag efter folkepensionsalderen, hvilket er en stigning på 15.000 personer eller 19 pct. siden starten af 2023, hvor modregningen i folkepensionen ved arbejde blev afskaffet, viser en analyse fra Økonomiministeriet.
Stigningen ses for alle aldersgrupper efter folkepensionsalderen, men stigningen er generelt størst for de yngste aldersgrupper. Ligeledes er stigningen bredt funderet på tværs af regioner.
DA har også analyseret seniorers beskæftigelse efter folkepensionsalderen. Her kan vi se, at der er en stigning i beskæftigelsen blandt alle uddannelsesgrupper fra ufaglærte til akademikere. Stigningen har været særligt stor blandt personer med en kort eller mellemlang videregående uddannelse, hvor beskæftigelsen er mere end fordoblet siden 2013.
Tallene viser, at flere seniorer kan, vil og har mulighed for at fortsætte på arbejdsmarkedet efter folkepensionsalderen.
Det er godt hjulpet på vej af gode konjunkturer i perioden. Men styrkede økonomiske incitamenter såsom afskaffelse af modregning af arbejdsindtægt i egen og ægtefælles folkepension samt indførelsen af den skattefrie seniorpræmie ved arbejde op til to år efter folkepensionsalderen spiller også en afgørende rolle. DA enig med økonomimisteren i, at yderligere økonomiske gulerødder kan være en måde at løfte seniorers beskæftigelse endnu mere.
Men samtidigt må man heller ikke glemme at kigge på de mange tidlige tilbagetrækningsordninger. I takt med at vi bliver flere ældre og lever længere, er det nemlig centralt, at endnu flere seniorer vælger at fortsætte på arbejdsmarkedet. Det gælder ikke mindst for virksomhederne, hvor seniorerne er en vigtig ressource, men også for de offentlige finanser i en tid, hvor udgifterne nærmest står i kø – fx til forsvar, grøn omstilling og klimasikring.
Og så er vi tilbage til solstrålehistorierne. Den store stigning i beskæftigelsen blandt 60+årige på over 180.000 personer siden 2010 har givet et uundværligt bidrag til de offentlige finanser, som gør os bedre i stand til at tackle de store udfordringer, vi kigger ind i.
Lad os derfor – ligesom økonomiministeren gør – huske at fejre den store seniorsucces på arbejdsmarkedet, vi i øjeblikket er vidne til. Seniorerne er en af de vigtigste årsager til, at beskæftigelsen har kunnet blive ved med at stige måned for måned. Vi bør takke alle seniorer i arbejde for, at de tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet og løfter helt afgørende opgaver. Uden dem havde vi ganske enkelt været et fattigere samfund.