Vi skal omfavne mulighederne i kunstig intelligens

Beskæftigelse

Vi skal omfavne mulighederne i kunstig intelligens

Debatindlæg

Kunstig intelligens kan skabe nye job og øge produktiviteten, hvis vi indfører teknologien med tillid, samarbejde og medarbejderinddragelse. Men det kræver også enkle og klare regler for, hvordan teknologien kan bruges i hverdagen

Af Jacob Holbraad, administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, og Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg.

Det danske arbejdsmarked kan noget unikt. Den høje grad af tillid mellem lønmodtagere og arbejdsgivere gør os i stand til at håndtere store udfordringer og omstillinger på en måde, så det bliver til gavn for både virksomheder og medarbejdere. Mange har i tidens løb råbt, at ulven (eller robotterne) kommer, og at den hastige teknologiske udvikling ville koste danske arbejdspladser. Men som den tidligere Metal-formand Max Bæhring sagde: ”Det er ikke ny teknologi, der koster arbejdspladser. Det er gammel teknologi, der er problemet.”. For i fællesskab er vi dygtige til at indarbejde de nye teknologier på det danske arbejdsmarked og både øge virksomhedernes produktivitet og skabe nye arbejdspladser i stedet for dem, som forsvinder med fremskridtet.

I dag står vi over for endnu en stor digital revolution på arbejdsmarkedet i takt med, at løsninger med kunstig intelligens med tiden bliver indarbejdet på de fleste arbejdspladser. Det vil betyde store omstillinger mange steder, og det er fuldt forståeligt, at nogle medarbejdere spørger sig selv, hvad det mon vil betyde for dem. Vil mit job overhovedet eksistere om fem år, eller vil det blive erstattet af AI?  Vil jeg kunne finde et nyt job, hvis det sker, eller vil mine kompetencer blive overflødige?

Det er helt reelle spørgsmål, men hvis vi tackler det rigtigt, så kan vi både betrygge de bekymrede lønmodtagere, forbedre produktiviteten og fastholde den høje beskæftigelse i Danmark. Dertil kommer, at medarbejderne i højere grad kan koncentrere sig om det, de er uddannet til og brænder for og kan bruge mindre tid på administration og dokumentation. Med andre ord kan kunstig intelligens gøre, at fremtidens job bliver sjovere og endnu mere meningsfulde end i dag.

Men der er to vigtige forudsætninger for, at vi lykkes med en succesfuld implementering af kunstig intelligens på de danske arbejdspladser. For det første skal Folketinget sikre enkle og klare regler for, hvordan teknologien kan bruges i hverdagen. Det er samtidig afgørende, at regeringens nye digitale taskforce får tilstrækkeligt med muskler til at spille en vigtig rolle. Taskforcen skal være en drivende og rådgivende motor i, at offentlige myndigheder får indfaset AI-løsninger på en fornuftig måde og samtidig tage initiativ til at fjerne de juridiske barrierer, som uhensigtsmæssigt begrænser eller komplicerer brugen af kunstig intelligens.

Den anden afgørende forudsætning er, at medarbejderne tages med på råd i indfasningen af nye AI-løsninger. Mens nogle medarbejdere bare kaster sig ud i nye teknologier med stor nysgerrighed, kan det forståeligt nok virke uoverskueligt og give utryghed for andre. Derfor er det vigtigt for både arbejdsmiljøet og arbejdsglæden, men i høj grad også produktiviteten på arbejdspladsen, at ledelse og medarbejdere har et godt samarbejde om implementeringen og brugen af kunstig intelligens. Det har nemlig også betydning for, hvordan medarbejderne tager den nye teknologi til sig, og dermed om den kommer til at give de forventede gevinster.

Samtidig er det vigtigt, at der afsættes ressourcer til at omskole eller efteruddanne medarbejdere til at arbejde effektivt med AI eller varetage nye opgaver, funktioner eller helt nye jobs. Vi foreslår helt konkret, at der afsættes midler på finansloven til målrettet omskoling. 

Vi skal holde fast i vores unikke danske samarbejde og vores store tillid til hinanden. Gør vi det, er vi sikre på, at kunstig intelligens kan give store fordele for danske virksomheder, offentlige institutioner og vores arbejdspladser, hvis vi vel at mærke tør omfavne og indfase det med den danske samarbejdende model.

Debatindlæg bragt i Avisen Danmark den 10. december 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE