Beskæftigelse
Store forskelle i kommunernes succes med at finde medarbejdere til virksomhederne
29. oktober 2024
DA Analyse
Kommunerne er generelt gode til at formidle ledige til virksomhederne – men der er stor forskel fra kommune til kommune på, om jobbet bliver besat.
I 2023 oprettede danske virksomheder lidt over 49.000 såkaldte jobordrer, hvor de bad jobcentrene om hjælp til at finde en eller flere nye medarbejdere.
I gennemsnit formidlede kommunerne ledige til 82 pct. af stillingerne. 40 pct. af jobbene endte med at blive besat med en af kandidaterne fra kommunen. På tværs af landsdele er der store forskelle på, hvor stor en andel af jobordrerne, hvor virksomhederne ender med at ansætte en medarbejder. Over halvdelen af kandidaterne ender med at få et job på Fyn, mens det er under én ud af tre i region Sjælland, jf. tabel 1.
Variationen mellem kommuner er også stor. Morsø lykkes fx med at finde ledige, der efterfølgende bliver ansat, i 79 pct. af tilfældene, mens det kun var 9 pct. for Glostrup, jf. figur 1.
Der er således store geografiske forskelle i jobcentrenes evne til at matche virksomhedernes behov for arbejdskraft – selv mellem kommuner, som er tæt placeret på hinanden.
Eksempelvis har Norddjurs en ansættelsesgrad på 54 procent, mens nabokommunen Syddjurs er nede på 25 procent. Samtidig har Ringkøbing-Skjern fx en ansættelsesgrad på kun 19 procent, mens den i de omkringliggende kommuner, Holstebro og Varde, er oppe på hhv. 57 og 56 procent, jf. figur 2.
I juni 2024 fremlagde regeringens ekspertgruppe for fremtidens beskæftigelsesindsats en række anbefalinger, herunder om at nedlægge jobcentrene. De geografiske forskelle ovenfor viser her, at der med nye rammer for beskæftigelsesindsatsen er behov for at styrke kommunernes fokus på virksomhedernes behov for medarbejdere.
Der er således et stort potentiale i flere kommuner for at bliver bedre til at hjælpe virksomhederne med at finde medarbejdere.