Beskæftigelse

Seniorer spiller vigtig rolle på danske arbejdspladser

Pressemeddelelse

DA kan slet ikke genkende beskæftigelsesministerens udlægning af, at seniorer ikke kan finde job på det danske arbejdsmarked. Tværtimod er mange flere seniorer kommet i job de senere år og har spillet en absolut nøglerolle i, at beskæftigelsen har kunnet blive ved med at stige.

- Historien om seniorerne på det danske arbejdsmarked er en stor succes. Alene siden 2022 er antallet af fuldtidsbeskæftigede over 60 år steget med 39.000, og de er den største enkeltstående forklaring på, at beskæftigelsen har kunnet blive ved med at stige i den periode. Derfor forstår jeg simpelthen ikke, hvorfor beskæftigelsesministeren forsøger at tegne et skævt billede af et arbejdsmarked, som ikke vil have seniorerne.

Sådan siger Erik Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, som reaktion på beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens beskyldninger i Børsen om, at dansk erhvervsliv svigter og diskriminerer seniorer.

Hvis man kigger tilbage til 2010, er antallet af fuldtidsbeskæftigede over 60 år siden da steget med over 150.000, hvilket svarer til næsten en fordobling. Stigningen er samtidig sket på tværs af alle aldersgrupper over 60 år, og der er også langt flere over folkepensionsalderen, som arbejder i dag end tidligere. Når man kigger på ledighedstallene, er der heller ingen tegn på, at seniorerne ikke er velkomne på de danske virksomheder. Kun 2,9 procent over 60 år var ledige i september, og det er fuldstændig på niveau med befolkningen som helhed. Det er samtidig et stykke under ledigheden for de 25-39-årige.

- Jeg anerkender, at nogle ledige seniorer har en oplevelse af, at de ikke kan finde nyt job på grund af deres alder. Men der er ingen tegn på, at det generelt skulle være sværere for seniorer end for andre aldersgrupper. Tallene viser tværtimod sort på hvidt, at virksomhederne har flere og flere seniorer ansat, og det er vores klare oplevelse, at de er meget værdsatte på virksomhederne. Og alle arbejdsgivere har da interesse i at ansætte den bedst kvalificerede til jobbet uanset alder, siger Erik Simonsen.

Tallene viser også, at personer over 60 år har lavere risiko for at blive fyret. Til gengæld er det rigtigt nok, at seniorer er lidt langsommere end andre aldersgrupper til at finde nyt job, hvis de bliver ledige. Men det gælder vel at mærke kun dem, som efterfølgende går på en tidlig tilbagetrækningsordning eller folkepension. De seniorer, som får nyt job, går ikke længere ledige end andre aldersgrupper. Og der er en klar tendens til, at ledighedsperioden stiger omkring de aldre, hvor man har mulighed for at gå på en tidlig tilbagetrækningsordning. Historisk har det også vist sig, at ledigheden for seniorer forskubber sig i takt med, hvornår det har været muligt at gå på en tidlig tilbagetrækning.

- I internationalt perspektiv er der heller ingen tegn på, at seniorer skulle blive diskrimineret på det danske arbejdsmarked. Danske seniorers ledighed er lavere end EU-gennemsnittet, og andelen af langtidsledige seniorer er den laveste i hele EU. Samtidig er vi også det europæiske land, som er bedst til at få ledige seniorer i arbejde igen, siger Erik Simonsen.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE