Podcast: Færre på varig offentlig forsørgelse

Beskæftigelse

Podcast: Færre på varig offentlig forsørgelse

Artikel

Så er det igen tid til at sætte høretelefonerne godt på plads i ørerne og klikke på play, for tredje afsnit af Dansk Arbejdsgiverforenings podcast Arbejdsgiveriet er nu på gaden med dugfriske perspektiver på tidens varmeste emne; mangel på arbejdskraft.

I udsendelsen stiller vi spørgsmålet: Hvordan sikrer vi fremtidens velfærd i Danmark? Et af svarene kunne være en kraftig oprydning i de mange offentlige forsørgelsesordninger, som i stigende grad trækker folk væk fra arbejdsmarkedet. Det mener i hvert fald Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad.

Han medvirker i tredje afsnit af 'Arbejdsgiveriet', som denne gang ser nærmere på de offentlige forsørgelsesordninger og muligheden for at skaffe flere hænder til arbejdsmarkedet.

Med til at sætte emnet i perspektiv er også Christiansborg-politikerne Solbjörg Jakobsen (LA) og Victoria Velasquez (Enhl.) og økonomiprofessor Torben M. Andersen.

Hvordan skaffer vi mere arbejdskraft i Danmark?

Hvis vi i Danmark skal fastholde den velstand og velfærd, vi alle har vænnet os til, så kræver det, at politikerne træffer ansvarlige beslutninger, der fremmer en bæredygtig økonomisk vækst og sikrer en effektiv velfærdsstat. Og her mener Dansk Arbejdsgiverforening, at politikerne med fordel kan lade sig inspirere af DA’s konkrete forslag til en kraftig oprydning i de offentlige forsørgelsesordninger. Læs mere her.

For faktum er, at flere og flere ender på varig offentlig forsørgelse. Sidste år var tilgangen til førtidspension den i højeste i ordningens levetid, og det er samtidig en fordobling i antal siden 2012.

Det er paradoksalt på flere måder. For når man som borger tilkendes førtidspension, betyder det, at man ikke længere står til rådighed for arbejdsmarkedet – heller ikke bare få timer om dagen eller ugen. Hvis man som ung tilkendes førtidspension, kan man risikere at have udsigt til varig forsørgelse i op til 30, 40 eller 50 år. Det er dyrt for samfundet og trist for den enkelte, mener Jacob Holbraad, der foreslår markante ændringer i forsørgelsesordningerne. 

Men hvad mener økonomiprofessoren? Og hvad tænker politikerne på Christiansborg, der skal ske med vores offentlige forsørgelsessystem?

Tag din mobil frem, og lyt til tredje afsnit af 'Arbejdsgiveriet'.

Du kan høre 'Mangel på arbejdskraft - Færre på varig offentlig forsørgelse' i din podcast-app eller herunder.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE