Øget arbejdsbud gør danskerne rigere

Beskæftigelse

Øget arbejdsbud gør danskerne rigere

Debatindlæg

Vi bliver ikke fattigere af at øge arbejdsudbuddet. Tværtimod har et større arbejdsudbud store gavnlige effekter på samfundsøkonomien.

Af Anders Borup Christensen, Cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

Det er en sejlivet myte i den økonomiske debat, at reformer, der øger arbejdsudbuddet, også reducerer lønningerne, så lønmodtagerne med andre ord ”betaler” for et højere arbejdsudbud gennem lavere løn.

Men det er forkert. Det viser en ny analyse af de økonomiske effekter af DA’s reformprogram lavet på DREAM-gruppens nyudviklede MAKRO-model, som også bruges af Finansministeriet. DA’s reformprogram øger arbejdsudbuddet med 24.000 fuldtidspersoner gennem initiativer, som blandt andet øger antallet af internationale medarbejdere på det danske arbejdsmarked og som gør det mere attraktivt for seniorerne at fortsætte i beskæftigelse.

Egentlig lyder det jo meget rigtigt, at et øget udbud af arbejdskraft nødvendigvis må sænke prisen på arbejdskraft. Det er imidlertid en alt for simpel tilgang til de markedsmekanismer, som kommer i spil, når vi hæver arbejdsudbuddet.

Beregningerne på MAKRO-modellen viser, at lønniveauet ikke påvirkes på længere sigt og i ligevægt er bestemt af produktivitetsniveauet. Den uændrede løn skyldes, at efterspørgslen både via eksporten og gennem højere indenlandske efterspørgsel tilpasser sig til det større udbud.

Nogle ville så sige: Ja ja, men mens økonomien tilpasser sig til det øgede udbud, så vil der være en lang periode med lavere lønninger, indtil økonomien er tilbage i ligevægt. Beregningerne på MAKRO viser imidlertid, at effekten på lønnen er lille og at tilpasningen til det højere arbejdsudbud sker relativt hurtigt. Og ser man på reallønnen, som er det, der bestemmer lønmodtagernes købekraft, så er den nærmest uændret hen over hele analyseperioden, idet også priserne falder.

DA’s ønske om at øge arbejdsudbuddet handler derfor ikke om, at arbejdskraften skal være billigere, men om at gøre Danmark rigere og stærkere

Tilbage står, at et større arbejdsudbud har store gavnlige effekter på samfundsøkonomien. Der bliver flere medarbejdere til at udfylde de områder på arbejdsmarkedet, hvor der aktuelt og fremover mangler medarbejdere og samtidig stiger velstanden med 33 mia. kr. – det svarer til 5.500 kr. per dansker om året.  

Hvordan vi håndterer den aktuelle mangel arbejdskraft er således grundlæggende et politisk valg mellem to ligevægte for dansk økonomi.

I den ene ligevægt holdes reformpolitikken i ro og man overlader tilpasningen til markedet, så efterspørgslen bevæger sig derned, hvor arbejdsudbuddet nu engang ér. Her vil Danmark blive fattigere.

I den anden ligevægt møder man den høje efterspørgsel efter arbejdskraft med et højere arbejdsudbud. Her vil Danmark blive rigere og vil have flere medarbejdere til at nå i mål med den grønne omstilling, til at udbygge den offentlige velfærd og til at virksomhederne kan vokse sig store og stærke på dansk jord.

I DA vælger vi den sidste ligevægt og her er vores reformprogram et godt skridt på vejen. DA’s ønske om at øge arbejdsudbuddet handler derfor ikke om, at arbejdskraften skal være billigere, men om at gøre Danmark rigere og stærkere, så vi er bedre rustet til at håndtere de udfordringer, som vores samfund står overfor i fremtiden.

Debatindlæg bragt i Børsen den 4. marts 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE