Beskæftigelse

Gevinster ved internationale medarbejdere understreger behov for enklere regler

Pressemeddelelse

Regeringens nye økonomiske redegørelse sætter solide tal på gevinsterne ved det stigende antal internationale medarbejdere i Danmark. DA slår fast, at internationale medarbejdere også vil være helt afgørende i de kommende år, hvor vi fortsat ser frem til mangel på arbejdskraft i både den private og offentlige sektor. Derfor ønsker DA en ny ordning, som gør det enklere at ansætte medarbejdere fra udlandet.

Regeringen har netop offentliggjort dens finanslovudspil og en ny økonomisk redegørelse. Redegørelsen sætter særlig fokus på den store positive betydning, som internationale medarbejdere har haft for det danske arbejdsmarked og økonomi i de senere år. Det glæder DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad, som fuldt ud kan genkende billedet og mener, at det også i de kommende år bliver nødvendigt at rekruttere flere internationale medarbejdere til Danmark.

- Internationale medarbejdere og seniorer er de helt afgørende nøgler til, at vi har kunnet blive ved med at øge beskæftigelsen i Danmark de senere år. Og danske virksomheder og dansk økonomi havde slet ikke stået i så god en situation i dag, hvis det ikke var for de mange dygtige internationale kolleger, som er kommet til. Internationale medarbejdere vil også i de kommende år være helt afgørende for at løse manglen på arbejdskraft i både den private og offentlige sektor, siger Jacob Holbraad, som dog samtidig peger på, at det kan blive en svær opgave at tiltrække endnu flere ansatte fra udlandet:

- Der er hård konkurrence om den dygtige arbejdskraft over hele verden, og den demografiske udvikling i EU-landene gør, at der bliver færre europæere i den arbejdsdygtige alder, som vi kan håbe på at rykke til Danmark. Det gør det helt nødvendigt, at vi gør det så enkelt som overhovedet muligt for danske virksomheder at ansætte internationale medarbejdere.

Derfor foreslår DA helt konkret, at Folketinget hurtigst muligt indfører en ordning, hvor virksomheder, som er dækket af en af de mange overenskomster på DA/FH-området – og dermed har sædvanlige løn- og arbejdsvilkår – uden yderligere bureaukrati kan ansætte medarbejdere fra lande uden for EU i overenskomstdækkede job. Medarbejderne skal naturligvis – ganske som i dag – rejse hjem igen, hvis de ikke længere kan få arbejde i Danmark.

I regeringens udspil til finanslov for 2025 hæfter Jacob Holbraad sig ved, at regeringen har et tiltrængt fokus på at tage hånd om det stigende antal ansatte i staten de senere år, der beskæftiger sig med administration, og hvilke opgaver der prioriteres i den offentlige sektor.

- Det er også helt rigtigt, at regeringen er optaget af at gribe de muligheder, som den teknologiske udvikling giver. Ikke mindst udviklingen af kunstig intelligens giver et stort potentiale for at frigøre hænder i den offentlige sektor, som i stedet kan bruges til mere borgernære opgaver og i den private sektor. Det er helt afgørende i en situation, hvor vi har udsigt til mangel på arbejdskraft, så langt øjet rækker.

Jacob Holbraad er også godt tilfreds med, at regeringen vil afsætte en ramme på 325 millioner kroner i 2025-2028, som målrettes initiativer vedrørende de 43.000 unge uden job og uddannelse. I den forbindelse vil regeringen samle samfundsaktører om at finde nye veje og løsninger, der kan bidrage til, at flere kommer i job og uddannelse.

- Det er en vigtig dagsorden, og vi har længe haft fokus på de her unge, for ens fremtidsudsigter er dårlige, når man står uden for job og uddannelse som ung. Det er en kompleks gruppe, som kræver mere end én løsning. Derfor er det godt, at regeringen nu tager initiativ til at finde nye veje og løsninger, hvilket vi ser frem til at bidrage til.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE