Beskæftigelse

Flere går fra kontanthjælp til førtidig pension

DA Analyse

I 2023 overgik hver femte kontanthjælpsmodtager til førtidspension, seniorpension eller tidlig pension, da deres kontanthjælpsforløb blev afsluttet. Antallet og andelen har begge været stærkt stigende de senere år.

Den stigende beskæftigelse kombineret med færre kontanthjælpsmodtagere har de seneste år skabt et billede af en positiv arbejdsmarkedsudvikling. Men under overfladen er der en bekymrende udvikling i Danmark, hvor flere og flere kontanthjælpsmodtagere overgår til en førtidig pension – enten førtidspension, seniorpension eller tidlig pension.

Selvom antallet af personer på kontanthjælp har været faldende over en længere årrække, så er antallet – og andelen – der overgår til en førtidig pension i samme periode steget.

Antallet af kontanthjælpsforløb, der årligt afsluttes, er faldet fra ca. 54.000 i 2014 til ca. 28.000 i 2023, mens antallet af kontanthjælpsmodtagere, der årligt overgår til en førtidig pension, i samme periode er steget fra cirka 1.950 til omtrent 5.450, jf. figur 1.

Omregnet i andele svarer det til, at 3,6 pct. af de personer, som afsluttede deres kontanthjælpsforløb i 2014, overgik til en førtidig pension, mens det tal i 2023 er steget til 19,2 pct. Det er mere end en femdobling.

 

Det lavere antal modtagere af kontanthjælp er altså ikke en entydig succes. Et stærkt stigende antal personer er kommet permanent væk fra arbejdsmarkedet.

Andelen, der i samme periode har afsluttet deres kontanthjælpsforløb ved at overgå til lønmodtagerbeskæftigelse, har ligget mere stabilt på et niveau mellem 32 og 46 pct.

Store kommunale forskelle

Der er store kommunale forskelle på, hvor stor en andel af kontanthjælpsmodtagerne der overgår til en førtidig pension.

Figur 2 viser de fem kommuner, der har haft henholdsvis de største og mindste andele af kontanthjælpsmodtagere, som er overgået til en førtidig pension.

To kommuner – nemlig Norddjurs og Roskilde – har en andelsmæssig afgang til førtidig pension, der er mere end dobbelt så høj som landsgennemsnittet på 19 pct, mens også Høje-Taastrup, Lyngby-Taarbæk og Bornholm ligger markant over landsgennemsnittet. Omvendt ligger henholdsvis Solrød og Hjørring på under halvdelen af landsgennemsnittet på kun 8 pct., mens også kommunerne Hedensted, Jammerbugt og Hørsholm ligger markant lavere.

 

Det er ikke kommunernes socioøkonomiske forskelle, der forklarer, hvorfor andelen på førtidig pension er meget forskellig i kommunerne.

Det tyder på, at der er et stort uudnyttet potentiale i mange af landets kommuner i forhold til at få kontanthjælpsmodtagerne hjulpet videre til beskæftigelse i stedet for førtidig pensionering. Hvis alle landets kommuner havde haft samme lave andel som henholdsvis Solrød og Hjørring i 2023, vil det svare til, at cirka 3.000 færre kontanthjælpsmodtagere ville ende på en førtidig pension.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE