DM burde glæde sig over faldende ledighed blandt deres medlemmer

Beskæftigelse

DM burde glæde sig over faldende ledighed blandt deres medlemmer

Debatindlæg

Danske Magistre er i sin gode ret til at være politisk uenig i ændringerne i dagpengereglerne for dimittender, men de burde holde sig for gode til at kritisere DA’s analyse med forkerte argumenter.

Af Michael Drescher, chefkonsulent i DA’s analyseenhed, Dansk Arbejdsgiverforening.

I sidste uge bragte Børsen en analyse fra DA, der viste, at ledigheden blandt nyuddannede er faldet siden foråret 2023, mens den blandt øvrige dagpengemodtagere er steget.

Den faldende ledighed blandt dimittender sker samtidig med, at nye dagpengeregler er trådt i kraft, som styrker incitamentet til at arbejde for nyuddannede. Det, kombineret med at ledigheden for nyuddannede modsat den generelle ledighed herefter begynder at falde, vidner om, at ændringerne virker efter hensigten og får dimittender hurtigere i arbejde.

Analysen får imidlertid hård medfart af Danske Magistre fra cheføkonom Bjarke Kjehr Lind og politisk seniorrådgiver Jesper Enemark Christiansen, der i et indlæg her i avisen anklager DA’s analyse for at være misvisende.

DM mener, at DA’s analyse er taget ud af en kontekst, idet dansk økonomi de senere år har befundet sig i en periode med kraftigt stigende beskæftigelse. DM fremhæver her tidligere års udvikling, som viser, at dimittendledigheden blev næsten halveret siden toppunktet under corona. DM’s argument er således, at den faldende ledighed blandt dimittender skete, før de nye regler trådte i kraft.

Men det er en forkert præmis at argumentere ud fra, hvilket DM også burde have indset, hvis de ikke havde læst DA’s analyse, som en vis herre læser biblen. De tidligere års store fald i ledigheden skyldtes, at dimittendledigheden – ligesom den øvrige ledighed – jo både steg og faldt meget kraftigt under corona, men har herefter og frem til de nye dagpengeregler trådte i kraft været stort set uændret.

Til sidst nævner DM, at hvis man kigger på juli-tal, så følges dimittendledigheden og den generelle ledighed ad. Her hopper kæden helt af. Ja, dimittendledigheden steg i juli, men det gjorde den også i juli måned året før og året inden da – og sådan kunne man blive ved. Det er normale sæsonudsving, som skyldes, at mange færdiggør deres studie inden sommerferien og efterfølgende modtager dagpenge. Det burde DM også vide. Af den årsag stiger dimittendledigheden typisk også mere end den generelle ledighed i juli. Men mon ikke dimittendledigheden begynder at falde igen i august og september, som den har gjort de andre år?

DM er i sin gode ret til at være politisk uenig i ændringerne i dagpengereglerne for dimittender, men DM burde holde sig for gode til at kritisere DA’s analyse med forkerte argumenter. I stedet burde DM glæde sig over, at ledigheden blandt nogle af deres medlemmer falder. Det gør vi i DA.

Debatindlæg bragt i Børsen den 12. september 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE