Det store AI-potentiale i den offentlige sektor skal udnyttes fuldt ud

Beskæftigelse

Det store AI-potentiale i den offentlige sektor skal udnyttes fuldt ud

Debatindlæg

Hvis ikke der bliver gjort noget ved produktiviteten i den offentlige sektor, vil det medføre markant højere offentlige udgifter og mange flere offentligt ansatte de kommende år. Det er her, AI kommer ind i billedet.

Af Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

En helt central forudsætning for, at vi fortsat kan have et velstående og trygt samfund, er, at vi har et konkurrencedygtigt erhvervsliv og en velfungerende offentlig sektor. Desværre er situationen den, at både den private og offentlige sektor mangler medarbejdere – både nu og så langt øjet rækker.

Den udfordring bliver kun yderligere forstærket af en stigende levealder. Det er naturligvis meget positivt, at vi lever længere. Ingen tvivl om det. Samtidig må vi erkende, at fx 200.000 flere danskere over 80 år i 2040 set i forhold til i dag, vil indebære et markant større træk på ældreplejen og sundhedssektoren.  Og hvis vi ikke får gjort noget alvorligt ved produktiviteten i den offentlige sektor, vil det medføre, at både de offentlige udgifter og antallet af offentligt ansatte vil skyde voldsomt i vejret i de kommende år.

For hele det danske samfund – både den offentlige og private sektor – vil en stadigt større og dyrere offentlig sektor lægge en alvorlig dæmper på vores muligheder for udvikling de kommende mange år. Medmindre der sker store ændringer i den måde, der arbejdes på i det offentlige.

Det er her, AI kommer ind i billedet.

For en ny, detaljeret kortlægning, som Boston Consulting Group har udført for Dansk Arbejdsgiverforening, understreger tydeligt, at øget brug af AI i den offentlige sektor kan frigøre tid fra fx drifts- og administrative opgaver og give smartere arbejdsgange.

Potentialet er så stort, at der vil kunne frigøres omkring 6.000 medarbejdere om året i snit over de næste 15 år med en gradvis indfasning i hele den offentlige sektor.

Potentialet er klart størst i forhold til administrative opgaver. Og der er faktisk rigtig mange medarbejdere i den offentlige sektor, der bruger ganske meget tid på fx dokumentation og administrative opgaver, selvom de er uddannet til noget helt andet. Fx vil tale-til-tekst-teknologi kunne lette dokumentationsopgaven for SOSU-medarbejderen i betydeligt omfang. Det vil både spare både tid og frustrationer. Og ikke mindst vil det give mere tid til kerneopgaverne og mere nærvær med borgerne. SOSU-medarbejderen får med andre ord mere tid til at være noget for nogen. At gøre det, som de er gode til.

AI skal aktivt implementeres i den offentlige sektor

AI er også ved at blive indført i den private sektor. Her er hurtig omstilling og udnyttelse af ny teknologi en tvingende nødvendighed, hvis ens virksomhed skal blive ved med at klare sig godt i den benhårde konkurrence om kunderne.

Det konkurrencepres er den offentlige sektor ikke underlagt. Derfor er politisk vilje og ledelsesmæssigt fokus til at indføre AI helt afgørende. For AI i den offentlige sektor kommer ikke af sig selv. Det er også meget afgørende, at medarbejderne bliver inddraget, så alle deres gode idéer kan blive bragt i spil.

Og så skal bøvlet lovgivning og kringlet regulering saneres og ses efter i sømmene, så vi kan nedbryde de barrierer, der står i vejen for at kunne høste alle fordelene ved AI.

Derfor er det vores anbefaling, at der skabes et langt større regulatorisk frirum til, at den offentlige sektor kan afprøve mulighederne med AI, ligesom der er behov for investeringer i IT og omskoling af medarbejdere.

Det skal understøttes af, at hele den offentlige sektor skal have konkrete måltal for færre administrative medarbejdere og indhentning af gevinsterne ved AI, så vi sikrer, at der bliver frigjort hænder til andre vigtige opgaver. Enten i den offentlige sektor eller i den private sektor.

Den nye teknologis potentiale kan skabe en mere effektiv, bæredygtig og menneskelig offentlig sektor, men det kræver politisk handling. Mangel på medarbejdere og dårlig brug af AI må ikke føre til, at vi går glip af vækst og muligheder. Vi må og skal skabe de bedste betingelser for udvikling af Danmarks velstand og velfærd. Derfor må politikerne tage ansvar og sikre, at AI-potentialet i den offentlige sektor udnyttes, så hele det danske samfund er bedre rustet til fremtidens udfordringer.

Debatindlæg bragt i Finans den 03. oktober 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE