Beskæftigelse

Danmark taber stadig tusindvis af job

DA Analyse

På et halvt år er mindst 35.700 jobs gået helt tabt. Det er et stort tab både for danske virksomheder og for samfundet.

Manglen på medarbejdere er fortsat stor. Det understreger den nyeste rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som er offentliggjort i dag.

Tallene her viser nemlig, at der i perioden fra september 2023 til februar 2024 har været 76.800 forgæves rekrutteringer i Danmark, hvor virksomhederne enten ikke lykkedes med at finde en medarbejder til deres opslåede stilling – eller at man har måtte ansætte en person med en anden profil end den, virksomheden ønskede.

Samlet set var 22 procent af alle virksomhedernes rekrutteringsforsøg forgæves i perioden, og af de 76.800 forgæves rekrutteringer fik virksomhederne hele 35.700 gange slet ikke besat stillingen. Det svarer til, at jobbene går tabt ved 10 procent af alle virksomhedernes jobopslag.

 

Erik E. Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, mener, at det er nogle meget ærgerlige tal:

- Danske virksomheder er dygtige, og deres produkter er efterspurgt over hele verden. Der er store muligheder for at øge beskæftigelsen i Danmark endnu mere, hvis de nødvendige medarbejdere er der. Men hvis virksomhederne ikke kan rekruttere medarbejdere, så vil jobbene i stedet lande uden for Danmark, siger Erik E. Simonsen.

Samtidig styrker flere i beskæftigelse grundlaget for, at danskerne kan få en højere levestandard, men også at mange af de kollektive udfordringer kan håndteres på bedste vis, herunder fx klima og den grønne omstilling, krigen i Ukraine og offentlig velfærd.

Særligt hotel- og restauration er hårdt ramt af mangel på medarbejdere

Når ferielystne borgere fra hele verden om lidt kommer til Danmark for at opleve den danske sommer, så vil de for eksempel gerne overnatte på hoteller og i sommerhuse.

Det forudsætter, at der er medarbejdere, som kan gøre værelser og huse rent. Men fra september 2023 til februar 2024 var hotel- og restaurationsbranchen netop den branche, som havde størst udfordringer med at rekruttere. Samtidig oplever virksomhederne også store udfordringer med at finde rengøringsmedarbejdere, hvor der i perioden var hele 3.580 forgæves rekrutteringer.

Andre stillingsbetegnelser, hvor der er mange forgæves rekrutteringer, er job som social- og sundhedsassistent, kundeservicemedarbejder og butiksassistent.

- Både den offentlige og private sektor mangler medarbejdere, og det bliver ikke bedre i de kommende mange år, fordi både Danmark og resten af Europa har en aldringsudfordring. De store kilder til at løse udfordringerne er, at det lykkes at få endnu flere seniorer – ikke mindst dem som har passeret folkepensionsalderen – til at forblive i arbejde, og at vi skaber bedre muligheder for, at internationale medarbejdere kan komme til Danmark, siger Erik E. Simonsen.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE