3F gør deres medlemmer en bjørnetjeneste

Beskæftigelse

3F gør deres medlemmer en bjørnetjeneste

Debatindlæg

3F vil deres medlemmer det godt, hvilket man jo kun kan tage hatten af for. Problemet er bare, at 3F gør deres medlemmer en bjørnetjeneste.

Af Erik E. Simonsen, vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening.

Jeg tænker her på 3F’s seneste udmelding i denne avis, hvor 3F’s formand, Henning Overgaard, foreslår at øge dagpengene. Denne gang plæderer 3F-formanden for, at dagpengene nu også skal øges for ledige, som har modtaget dagpenge i op til 9 måneder. Det kommer efter, at dagpengene sidste år blev sat op med 3.700 kr. for ledige, der har været på dagpenge i op til 3 måneder. Ja, mere vil selvfølgelig have mere.

3F argumenterer for, at erfaringerne med de højere dagpenge de første tre måneder af ledighedsforløbet er, at deres ledige medlemmer kommer hurtigere i job. Lidt sund fornuft vil ellers tilsige, at sammenhængen er omvendt – altså at højere dagpenge får ledige senere i arbejde. Det gør de økonomiske lærebøger også, men lærebøgerne skal åbenbart skrives om, hvis de skal følge 3F’s argumentation.

Men der er selvfølgelig ikke behov for at omskrive den økonomiske teori, hvilket nye analyser – som omfatter hele arbejdsmarkedet og ikke kun 3F’s medlemmer – om de højere dagpenge de første måneder viser. Én af analyserne viser blandt andet, at færre ledige finder beskæftigelse de første måneder med højere dagpenge. Når dagpengene sættes ned efter tre måneder, finder lidt flere arbejde igen, men den samlede effekt er fortsat, at højere dagpenge reducerer beskæftigelsen.

Derfor gør 3F også ledige en bjørnetjeneste, når de foreslår, at dagpengene skal sættes op for ledige med op til 9 måneders dagpengeforbrug. Forslaget vil nemlig betyde, at ledige kommer langsommere i arbejde. Det er vel ikke det, som 3F ønsker? Det gør vi i hvert fald ikke i DA, hvor vi gerne vil have ledige så hurtigt tilbage i arbejde som muligt – for både deres egen, virksomhedernes og samfundets skyld.

I deres iver på at tilgodese deres medlemmer vælger 3F også at fordreje sandheden i forhold til, hvor meget deres forslag koster. De nævner, at nettoudgifterne ifølge Beskæftigelsesministeriet vil være 120 mio. kr., men som Beskæftigelsesministeriet også gør opmærksom på, vil udgifterne blive større, hvis adfærd indregnes, dvs. det forhold at ledige kommer langsommere i arbejde som følge af 3F’s forslag. Dette vil betyde, at forslaget bliver markant dyrere. Det glemmer 3F behændigt at nævne.

Forslaget er endnu et forslag i en perlerække af udgiftskrævende forslag fra 3F, som udover højere dagpenge også omfatter lavere folkepensionsalder og udvidelse af Arne-pensionen. Hvad næsten værre er, så vil forslagene også gøre Danmark fattigere og koste arbejdspladser.

Virksomhederne har hårdt brug for 3F-medlemmerne. Det vil være langt bedre, hvis vi i fællesskab kan sikre endnu flere 3F-medlemmer et job frem for at afvikle arbejdspladser.

Debatindlæg bragt i Avisen Danmark den 25. september 2024

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE