Beskæftigelse

Stor stigning i antallet af nye førtidspensionister under 40 år

DA Analyse

Trods intentionerne bag reformen af førtidspension fra 2012, så strømmer det ind med personer under 40 år på førtidspension, viser ny DA-analyse.

Selvom Folketinget i 2012 vedtog en reform af førtidspensionen, der bl.a. havde til formål at sørge for, at personer under 40 år som udgangspunkt ikke skulle ende på førtidspension, så er målet med reformen ikke blevet indfriet.

Tværtimod kommer flere personer under 40 år nu ind på førtidspension end i perioden før reformen. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening med udgangspunkt i tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Analysen viser, at der i 2. kvartal 2023 var en tilgang på 1.618 personer i alderen 18-39 år til førtidspension. Det er en stigning på mere end 40 procent fra niveauet, inden reformen af førtidspension slog igennem i 2013. Det skal holdes op mod, at antallet af personer i aldersgruppen i perioden kun er steget med 9 procent.

 

Hensigten bag reformen var bl.a., at personer under 40 år i stedet for førtidspension skulle deltage i såkaldte ressourceforløb med henblik på at forebygge førtidspension og i stedet på sigt komme i arbejde eller i gang med en uddannelse. I årene efter reformen faldt tilgangen til førtidspensionen markant på grund af indførelsen af ressourceforløb, men er nu igen på et meget højt niveau.

- Vi må erkende, at intentionen bag reformen af førtidspension i 2012 har slået fejl. Tilgangen til førtidspension for personer under 40 år er ikke bremset. Tværtimod. Alt tyder på, at ressourceforløb ikke virker efter hensigten, og at mange personer på ressourceforløb alligevel ender på førtidspension. Politikerne bør derfor tage konsekvensen og afskaffe ressourceforløbene som led i den kommende reform af beskæftigelsesindsatsen, siger Erik E. Simonsen, der er vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i DA.

I 2022 blev cirka 3.100 ressourceforløb afsluttet blandt de 18-39-årige. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at kun omtrent 6 procent i gruppen var i job tre måneder senere. 53 procent endte på førtidspension.

- Ressourceforløb fører alt for sjældent til beskæftigelse. Det gælder desværre også for de 18-39-årige, som heller ikke finder vej til job via forløbene, men alt for ofte ender på førtidspension. Stigningen i tilgangen til førtidspension for dem under 40 år er på alle måder en katastrofal udvikling, fordi vi parkerer yngre mennesker permanent uden for arbejdsmarkedet, siger Erik E. Simonsen.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE