Beskæftigelse
Seniorers succeshistorie fortsætter ufortrødent
21. februar 2023
Debatindlæg
Trods energi- og inflationskrisen fortsætter seniorernes beskæftigelse med at stige med uændret styrke. Alene sidste år voksede beskæftigelsen i aldersgruppen 60+ år dobbelt så hurtigt som resten af arbejdsmarkedet.
Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.
Beskæftigelsen blandt seniorer fortsætter med at stige. Det er der egentligt ikke noget nyt i, for vi har i over 10 år været vidner til, at markant flere seniorer arbejder. Men det er bemærkelsesværdigt, at udviklingen er fortsat med uændret styrke i 2022, hvor økonomien har været ramt af kraftigt stigende inflation og højere renter.
I de første tre kvartaler af 2022 er beskæftigelsen blandt 60+årige steget med 13.000 personer. Det er en vækst på ca. 4 pct., og dermed er beskæftigelsen blandt seniorerne vokset dobbelt så hurtigt som beskæftigelsen for de øvrige aldersgrupper i 2022.
Stigningen kommer oven i en i forvejen meget positiv udvikling. Siden 2010 er seniorers beskæftigelse steget med over 140.000 personer, så der i dag er 350.000 seniorer i arbejde. Udviklingen har været hjulpet på vej af tilbagetrækningsreformerne, hvor efterløns- og folkepensionsalderen er øget. Men virksomhederne har også stået klar til at tage imod seniorerne. Virksomhederne værdsætter seniorerne højt, og de er med deres kompetencer og erfaring en uundværlig medarbejdergruppe for virksomhederne.
Men selvom tallene taler deres tydelige sprog, forsøger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) alligevel at tegne et billede af, at virksomhederne fravælger ledige seniorer. AE fremhæver blandt andet, at ledige seniorer oftere ender i langtidsledighed end øvrige aldersgrupper. Således viser nye tal fra december 2022, at der blandt ledige seniorer er 20 pct. langtidsledige, mens det blandt alle ledige er 15 pct.
I denne fremstilling glemmer AE dog fuldstændig proportionerne. Hvis det i stedet kun var 15 pct. af de ledige seniorer, som var langtidsledige, ville antallet af langtidsledige være 350 personer lavere. Det er ønskeligt med så få langtidsledige som muligt, men de 350 ekstra langtidsledige skal alligevel holdes op imod, at der i det seneste år er kommet 13.000 flere seniorer i beskæftigelse.
Det skal også bemærkes, at seniorers langtidsledighed ligesom den samlede langtidsledighed har været kraftigt faldende det seneste halvandet år. Med til historien hører også, at ledigheden blandt seniorerne med 2,8 pct. er stort set den samme som landsgennemsnittet.
Virksomhederne værdsætter seniorerne højt, og de er med deres kompetencer og erfaring en uundværlig medarbejdergruppe for virksomhederne.
Så i stedet for at forsøge at male fanden på væggen bør AE løfte blikket væk fra skrivebordet og kigge ud i virkeligheden. Her vil det nemlig hurtigt stå klart, at seniorerne er værdifulde og attraktive medarbejdere for virksomhederne, hvilket den store stigning – både i 2022, men også de seneste mange år – sætter en tyk streg under.
Derfor har arbejdsgiverne også gentagne gange opfordret til reformer, så vi kan få endnu flere seniorer i arbejde, for det er der fortsat stort potentiale i. Derfor er det også positivt, at regeringen i løbet af foråret vil fremsætte et lovforslag om at få afskaffet modregningen i folkepensionisters arbejdsindtægt, så flere vælger at arbejde efter folkepensionsalderen.
Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten og Finans den 21. februar 2023.