Beskæftigelse
Sådan øger vi velstanden i Danmark – 5 konkrete forslag
18. december 2020
Artikel
Vi har brug for tiltag, der fokuserer på at øge arbejdsudbuddet, hvis vi fortsat skal styrke velstand og velfærd i Danmark. Med den nye finanslov er der langt fra ord til handling, hvis regeringen og støttepartierne skal leve op til sine løfter i forståelsespapiret ”Retfærdig retning for Danmark”
Der skal skabes flere private arbejdspladser for at få Danmark sikkert ud på den anden side af coronakrisen. Et større arbejdsudbud vil skabe flere job, bidrage til at styrke velstanden, og forbedre grundlaget for velfærdssamfundet
Tidlig pension til Arne trækker hænder ud af arbejdsmarkedet, så der er færre til rådighed for private virksomheder. Derfor er der som minimum behov for at udligne det minus på arbejdsudbuddet, som aftalen om tidlig pension skaber.
Den nye finanslov bidrager ikke til, at regnestykket går op, og derfor har DA 5 bud på, hvad regeringen kan gøre for at sikre at arbejdsudbuddet ikke falder.
1. Sænk beløbsgrænsen for udenlandske medarbejdere, der rekrutteres via beløbsordningen
Hvis vi sænker indtægtsgrænsen i beløbsordningen til 360.000 kr., vil det gøre det lettere for Danmark at tiltrække vigtige udenlandske medarbejdere. Finansministeriet har lavet regneeksempler der viser, at en øget indvandring, som følge af lavere beløbsgrænse, kan øge arbejdsudbuddet med 2.700 personer.
2. Lav en reform af SU
En reform af SU kan bidrage til at øge beskæftigelsen. Et forslag er fx at erstatte SU på de videregående uddannelsers kandidatdel med statsligt garanterede studielån.
3. Afskaf efterlønnen
Den resterende del af efterlønnen bør afvikles. Et konkret forslag er fx at den sidste person får mulighed for at starte på efterløn ved udgangen af 2024. De, der har tilmeldt sig efterlønsordning, men som ikke får ret til efterløn, får automatisk udbetalt deres efterlønsbidrag skattefrit ved udgangen af 2020. Forslaget skønnes at øge arbejdsudbuddet med 7.000 personer i 2025 stigende til omkring 20.000 personer i 2030.
4. Modregning af arbejdsindkomst i folkepensionen bør afskaffes
Modregningen i folkepension, andre sociale ydelser og skat gør, at en del folkepensionister har en meget lille gevinst ved at arbejde. Hvis modregningen afskaffes, forventer man, at det vil resultere i at arbejdsudbuddet øges med 1.000 fuldtidspersoner.
5. Flere offentligt ansatte på fuldtid
Kommunerne og regionerne bør planlægge ansættelsen af medarbejdere bedre ved at udbyde færre stillinger på deltid og flere på fuldtid. En mindre udbredt brug af deltidsarbejde kan bidrage til at reducere manglen på medarbejdere i både den offentlige og private sektor.
Hvis arbejdstiden øges for de offentligt ansatte inden for pædagoger, folkeskolelærere, sygeplejersker og andre på omsorgsområdet, kontor- og sekretærarbejde mv., så arbejdstiden i alle kommuner og regioner kommer op på niveauet for de kommuner og regioner, som har den højeste arbejdstid i dag, vil tiltaget kunne løfte arbejdsudbuddet med 16.000 fuldtidspersoner i 2030.
Øget arbejdsudbud vil sikre solidt afsæt for virksomhederne efter krisen
Arbejdsudbuddet er det samlede antal arbejdstimer, som er til rådighed i et samfund. Arbejdsudbuddet kan øges enten ved at få flere folk i arbejde, eller ved at få folk, der allerede er i arbejde, til at arbejde flere timer. Hvis man øger arbejdsudbuddet over tid vil man øge beskæftigelsen tilsvarende. Det er en almen nationaløkonomisk opfattelse, som Finansministeriet også læner sig op ad.
Under en krise kan det være nærliggende at tro, at det er fint at skrue ned for arbejdsudbuddet. Men det er meget uklogt. Erfaringer viser at lavere arbejdsudbud har en tendens til at blive permanent og så vil den arbejdskraft mangle, når dansk økonomi kommer ud på den side af krisen.
Når danske virksomheder har adgang til den nødvendige arbejdskraft, kan de vokse og skabe velstand og vækst i Danmark. Derfor er det på nuværende tidspunkt vigtigt, at politikere gennemfører reformer, der øger arbejdsudbuddet, så virksomhederne står godt rustet til genopretningen på den anden side af krisen.