Arbejdsmiljø og sundhed

Gode kollegaer har stor betydning for sygefraværet

DA Analyse

Et godt samarbejde mellem kollegaer har stor betydning for medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø. Medarbejdere, der oplever at have et godt samarbejde med deres kolleger, har markant lavere sygefravær og oplever i mindre grad stress.

Når kollegaer er gode til at samarbejde bidrager det til lavere sygefravær. Det kunne tyde på, at gode arbejdsrelationer gør det lettere at forebygge og håndtere både fysiske og psykiske udfordringer, hvilket fører til færre sygedage. I gennemsnit har medarbejdere, der har et godt samarbejde med deres kollegaer to sygedage mindre om året sammenlignet med dem, der ikke har, jf. figur 1.

 

Sammenhængen går igen i både den private og offentlige sektor. I den private sektor oplever medarbejdere med et godt kollegialt samarbejde i gennemsnit ca. 1,5 færre sygedage end deres kollegaer med dårlige samarbejdsrelationer. I den offentlige sektor er forskellen dobbelt så stor, svarende til ca. 3 dage, jf. figur 2.

 

At kollegaer, der er gode til at samarbejde, har en betydning for antallet af sygefraværsdage, ses på tværs af alle brancher, med undtagelse af bygge- og anlægsbranchen, hvor antallet af sygefraværsdage er en smule højere for medarbejdere, der er gode til at samarbejde. Tendensen gør sig også gældende på tværs af jobfunktioner og uddannelsesniveau med undtagelse af ufaglærte, hvor der ikke er en væsentlig forskel. Samarbejdende kollegaer har også betydning for den enkeltes stressfølelse Blandt medarbejdere med gode samarbejdsrelationer er det kun 14 pct., der hele tiden eller ofte har følt sig stresset i løbet af de seneste to uger, mens tallet er 28 pct. blandt dem, der ikke oplever at have gode kollegiale samarbejdsrelationer, jf. figur 3.

 

Det gode kollegiale samarbejde har betydning for oplevelsen af stress på tværs af alle brancher, jobfunktioner, uddannelsesniveauer samt sektor. Det er vigtigt at huske på, at stress og sygefravær kan skyldes mange forhold – både i arbejdslivet og i privatlivet. Men noget kan tyde på, at når kollegaer er gode til at samarbejde, styrkes følelsen af fælles ansvar for opgaverne. Dette kan øge både motivationen og arbejdsglæden. Samtidig kan risikoen for konflikter og misforståelser mindskes. Derfor er det ikke overraskende at medarbejdere, der oplever at have et godt samarbejde med deres kolleger, har markant lavere sygefravær og i mindre grad oplever stress.

Faktaboks: Sådan har vi gjort

Analysen er baseret på data fra NOA-L 2023, en spørgeskemaundersøgelse udført som en del af den Nationale Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere. Dansk Arbejdsgiverforening er ansvarlig for analysen, inklusive fortolkning og præsentation af resultaterne.

I vores population inkluderer vi kun personer, hvis primære beskæftigelse er almindelig lønmodtager eller lønmodtager med personaleansvar. Blandt alle, der har deltaget i NOA-L spørgeskemaet fra 2023, er der 19.282 personer, som har besvaret spørgsmålene.

I denne analyse er sygefravær defineret som gennemsnittet af det antal dage, respondenterne har angivet at have været syge inden for de seneste 12 måneder, eksklusive dem med mere end 365 dages sygefravær.

Samarbejdende kolleger defineres ud fra spørgsmålet: "Er du og dine kollegaer gode til at samarbejde, når der opstår problemer, der kræver fælles løsninger?” Personer, der har svaret ”i høj grad” eller ”meget høj grad”, betragtes som samarbejdende kollegaer.  Derimod betragtes personer, der har svaret 'delvis', 'i lav grad' eller 'i meget lav grad', som ikke samarbejdende kolleger. Føler man sig stresset er baseret på spørgsmålet: "Hvor ofte har du følt dig stresset i de seneste 2 uger?” Personer, der har svaret 'ofte' eller 'hele tiden', placeres i kategorien stresset, mens personer, der har svaret 'sommetider', 'aldrig' eller 'sjældent', placeres i kategorien ikke stresset. Inddelingerne følger samme definition som Arbejdstilsynet anvender.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED