Vi bør forberede os på en stor efterspørgsel på autorisation til at fjerne asbest

Arbejdsmiljø og sundhed

Vi bør forberede os på en stor efterspørgsel på autorisation til at fjerne asbest

Debatindlæg

Virksomheder vil fremover fortsat kunne løse opgaver med at fjerne asbestholdigt materiale. Derfor vil efterspørgslen være stor, når autorisation bliver et krav.

Af Christina Sode Haslund, politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i Dansk Arbejdsgiverforening.

Blik- og Rørarbejderforbundets formand, Henrik W. Petersen, har for nyligt her på A4 Medier skrevet, at arbejdsgiverne rammer ved siden af, når vi kritiserer det nye lovforslag til en autorisationsordning om asbestnedrivning for at undervurdere de økonomiske konsekvenser af forslaget.

Vi mener nu, at vores kritik af er berettiget; at langt flere virksomheder vil søge autorisation, end de 400 virksomheder, som Arbejdstilsynet anslår.

Sagen er nemlig den, at hvis meget få virksomheder søger om autorisationen, kan den nye autorisationsordning nemt vise sig at blive en flaskehals. Så kan man som virksomhed pludselig stå og ikke kunne komme videre med sin opgave uden at skulle vente længe på en autoriseret virksomhed.

For at undgå den risiko tror vi i Dansk Arbejdsgiverforening, at mange virksomheder vil vælge selv at opnå autorisationen. Hvis mange virksomheder vælger den vej, vil det også betyde, at langt flere ansatte i byggeriet vil få asbestuddannelsen.

Derfor gør vi stilfærdigt opmærksom på, at både Arbejdstilsynet, Sikkerhedsstyrelsen samt uddannelsesstederne bør forberede sig på, at et stort antal virksomheder vil ønske at opnå autorisation. Ikke fordi de nødvendigvis vil gøre asbestnedrivning til deres speciale, men for at sikre sig, at de fremover fortsat kan løse opgaver med at fjerne asbestholdigt materiale, som der fremover vil være både uddannelseskrav og autorisationskrav til.

Fra arbejdsgiversiden er vi enige i, at forslaget til den kommende autorisationsordning vil gøre det nemmere for bygningsejere at sikre sig, at de virksomheder, de hyrer til at fjerne asbest, også har styr på at arbejde forsvarligt og følge reglerne.

Vi ser derfor også frem til samarbejdet med fagbevægelsen og Arbejdstilsynet om få ordningen godt udviklet, så den kan komme ud og gøre en positiv forskel i de kommende år.  

Og helt sikkert er det, at ingen - hverken myndigheder, virksomheder eller lønmodtagere - har gavn af, at undervurdere omfanget af den ordning, vi arbejder på at etablere. Så risikerer myndighederne nemlig at blive nødt til at udskyde ordningen, hvilken ingen ønsker sig.

Debatindlæg bragt på A4 Medier den 23. februar 2024.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED