Arbejdsmiljø og sundhed
Inaktiv hverdag giver danskerne ondt i kroppen
30. april 2024
DA Analyse
Over halvdelen af danskerne har ofte problemer med smerter i kroppen – og samtidig er færre og færre danskere fysisk aktive i deres fritid. Det koster både den enkelte og samfundet dyrt.
Flere og flere danskere oplever ofte smerter eller ubehag i kroppen.
I den seneste måling af danskernes sundhed angiver 62 pct. af danskerne i alderen 25-64 år, at de har haft smerter eller ubehag i arme, hænder, ben, knæ, hofter eller led inden for de seneste to uger, mens 60 pct. har oplevet at have smerte i skulder og nakke, og 57 pct. har haft problemer med ryg eller lænd.
Det svarer til en stigning på mellem 6-9 pct. point siden 2010, jf. figur 1. Udviklingen går således i den forkerte retning.
Ifølge Sundhedsstyrelsen koster lænderygsmerter alene 2,9 mio. ekstra sygefraværsdage og et produktionstab på 21 mia. kroner. Og ser man på nakkesmerter vurderes det alene til at koste 2,6 mio. ekstra sygefraværsdage og et produktionstab på næsten 18 mia. kroner
- Det koster både den enkelte og samfundet dyrt, at flere og flere får smerter i kroppen. Vi ved, at fysisk aktivitet blandt danskerne spiller en vigtig rolle, hvis vi skal mindske antallet, der døjer med smerter i kroppen, siger Christina Sode Haslund, der er politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i Dansk Arbejdsgiverforening.
Hvis danskerne bliver mere fysisk aktive i deres fritid, ville det samtidig også reducere sygefraværet og øge produktionen i Danmark.
Vi bevæger os mindre og mindre
Én af årsagerne til, at det går den forkerte vej er, at danskerne bevæger sig mindre end tidligere.
Over halvdelen af de 25-64-årige opfylder ikke WHO’s og Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet, mens hver sjette stort set ikke bevæger sig i fritiden, jf. figur 2.
Ifølge Sundhedsstyrelsen koster det årligt 572.000 ekstra sygefraværsdage samt 6,8 mia. kr. i tabt produktion, at så stor en del af danskerne ikke bevæger sig i fritiden. Derfor er der – både for den enkelte og for samfundets skyld – behov for, at flere begynder at bevæge sig mere.
- Det er et stort problem, at danskerne ikke bevæger sig nok, fordi vi ved, at fysisk aktivitet har stor betydning for, hvorvidt man oplever smerter i kroppen. Flere undersøgelser viser, at fysisk aktivitet både har en forebyggende og behandlende effekt på smerter, ligesom det også er godt for mange andre sundhedsproblemer og kan øge livskvaliteten hos den enkelte, siger Christina Sode Haslund.
Kunne man reducere de 572.000 ekstra sygedage ved, at danskerne var mere aktive i fritiden ville det øge arbejdsudbuddet med cirka 2.500 fuldtidspersoner.
- Det skal alle være med til at bakke op om. Både den enkelte, arbejdspladserne og ikke mindst samfundet. Vi bliver nødt til at få sat et politisk fokus på danskernes sundhed, så flere får et sundere liv og får mulighed for at være mere og længere på arbejdsmarkedet, siger Christina Sode Haslund.