Flere skal hoppe på cyklen

Arbejdsmiljø og sundhed

Flere skal hoppe på cyklen

Debatindlæg

En cykeltur giver både bedre trivsel, mere energi, mindre stress og færre sygedage. Derfor skal flere vælge cyklen som transportmiddel fx til og fra arbejde.

Af Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, og Kenneth Øhrberg Krag, direktør for Cyklistforbundet.

Vi ved det godt. Det er sundt for os at bevæge os. Alligevel cykler vi mindre og mindre.

I DA ønsker vi som ambassadør for og sammen med motionskampagnen ’Vi Cykler Til Arbejde’ fra Cyklistforbundet at sætte fokus på, at det er sundt at bruge transporttiden til at få motion.

En daglig cykeltur til arbejdet har nemlig mange positive effekter. Det er en naturlig lykkepille for den enkelte, og den mere aktive livsstil bidrager til et bedre helbred både mentalt og fysisk. For samfundet giver flere cykelture samlet set også en sundere befolkning, der trækker mindre på sundhedsvæsnet, mens virksomhederne får gavn af et større arbejdsudbud samt en højere produktivitet i arbejdsstyrken.

Derfor er det ren win-win, hvis vi kan få flere til at hoppe op på jernhesten.
Faktisk er de samfundsøkonomiske gevinster ved at stige op på cyklen helt enorme.

Ifølge Transportministeriet bliver vi som samfund omtrent otte kroner rigere for hver kilometer, danskerne cykler. Og kunne vi få danskerne til at cykle bare 10 procent mere, end de gør i dag, så vil det give næsten en kvart million færre sygedage og en økonomisk gevinst for samfundet på 2,5 milliarder kroner.

Stort potentiale

For mange danskere er der et stort potentiale for at cykle mere. Næsten 30 procent af alle over 15 år, der er i beskæftigelse eller studerer, har mindre end 15 kilometer til deres arbejde eller uddannelse – men bruger alligevel ikke cyklen som transport. Der er altså et stort potentiale på næsten 700.000 danskere, hvor det er realistisk at tage cyklen eller elcyklen.

Selvom opstarten for nogle kan være hård, oplever mange, at cyklen giver et energiboost fra morgenstunden, mens andre bruger cykelturen hjem til at få renset ud i alle tankerne fra arbejdet. Samtidig kan man også bruge cyklen til at få skabt et hyggeligt og motiverende fællesskab med eksempelvis kollegerne.

En mere aktiv livsstil handler nemlig ikke nødvendigvis om, at man skal melde sig ind i den nærmeste cykelklub. Det kan også være en sjov og hyggelig ting, hvor man vælger at cykle ture sammen med sin partner eller ven – eller at man vælger at følges med en kollega til eller fra arbejdet, så der også kommer et sundhedsfremmende fællesskab på arbejdspladsen til gavn for både kollegaskabet og trivslen.

Den 1. marts åbnede tilmeldingen til motionskampagnen ’Vi Cykler Til Arbejde’ – og vi opfordrer alle til at deltage.

Debatindlæg bragt i Berlingske den 17. marts 2024.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED