Arbejdsmiljø og sundhed

Et arbejdsmiljø i verdensklasse kræver en fælles indsats

Pressemeddelelse

Vi har helt overordnet et godt arbejdsmiljø i Danmark. Men det skal blive endnu bedre. Det kræver, at vi alle arbejder sammen for at løfte rammerne i arbejdsmiljøarbejdet. Derfor kommer DA nu med nyt arbejdsmiljøudspil.

Det er arbejdsgivernes ansvar at sikre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne – og langt størstedelen af de danske virksomheder tager da også arbejdet med at sikre et godt arbejdsmiljø meget alvorligt. Samtidig oplever et stort flertal af danskerne, at virksomhederne tager arbejdsmiljøet seriøst.

At sikre et arbejdsmiljø i verdensklasse er imidlertid en opgave, der kræver en fælles indsats fra flere fronter – og derfor er der brug for at få kigget på rammerne omkring virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde.

Derfor kommer DA nu med et nyt arbejdsmiljøudspil med 10 forslag til, hvordan det nuværende arbejdsmiljøsystem kan forbedres.

- Arbejdsmiljø er et område, der er meget mere komplekst, end man lige skulle tro. Der er utrolig mange detaljer, regler og teknik afhængigt af, hvilken branche og hvilken virksomhed man kigger på. Derfor er det afgørende, at Arbejdstilsynet har de rette kompetencer og det bedst mulige setup til deres indsats, siger Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

DA’s forslag handler blandt andet om at sikre en bedre og mere stabil uddannelse og efteruddannelse af de tilsynsførende. Samtidig foreslås det, at der etableres et endnu bedre og stærkere samarbejde mellem Arbejdstilsynet, virksomhederne og branchefællesskaberne for arbejdsmiljø (BFA’erne), så myndighedsfejlene bliver færre, bureaukratiet mindre og planlægningen bedre – til gavn for arbejdsmiljøet.

Desuden bør kontrollen med virksomhederne ændres, så ressourcerne bliver brugt bedre, end de gør i dag. Det har regeringen heldigvis allerede fokus på i dens forslag til næste års finanslov.

Dog kan tilsynene forbedres endnu mere ved, at de som udgangspunkt bliver anmeldt til virksomheden, ligesom nogle tilsyn kan klares ved at indhente de nødvendige oplysninger på telefon, mail eller via videomøde.

- Ressourcerne kan udnyttes langt bedre, end de bliver i dag, hvis de bruges på de virksomheder, der ikke kan eller vil skabe et ordentligt arbejdsmiljø. Der er ingen tvivl om, at virksomhederne grundlæggende har et objektivt ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø. Men tilsynsindsatsen bør koncentreres på de virksomheder, der ikke kan eller ikke vil det gode arbejdsmiljø, i stedet for at bruge enorme ressourcer på alle dem, der faktisk gør det virkelig godt, siger Pernille Knudsen.

Læs DA’s arbejdsmiljøudspil her: Sammen om verdens bedste arbejdsmiljø

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED