Arbejdsmiljø og sundhed
Virksomheder fremfor Arbejdstilsynet skaber det gode arbejdsmiljø
5. juni 2020
Debatindlæg
Samarbejde og dialog er de bedste værktøjer til at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Og de værktøjer er i brug hver dag ude på virksomhederne - uanset om Arbejdstilsynet kommer forbi eller ej.
Af Christina Sode Haslund, Arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening
I de seneste uger har der været heftig debat om Arbejdstilsynets tilsyn på danske virksomheder. Den debat har haft en skæv underliggende tone om, at virksomhederne ikke tager ansvar for arbejdsmiljøet, hvis ikke nogen ånder dem i nakken.
I dele af fagbevægelsen hersker der tilsyneladende en idé om, at det er tilsyn, der skaber et godt arbejdsmiljø. En idé om, at hvis ikke Arbejdstilsynet konstant holder øje med virksomhederne, så falder det gode arbejdsmiljø fra hinanden. Hvis ikke der er kontrol, så forsvinder både sikkerhed og arbejdsglæde som dug for solen.
Arbejdsmiljøarbejdet går sin vante gang
Sådan er virkeligheden selvfølgelig ikke. Uden besøg fra Arbejdstilsynet sker der nemlig det, der sker hver eneste dag ude på virksomhederne:
Arbejdet med arbejdsmiljø går sin vante gang. Medarbejdere og ledere taler sammen. De finder løsninger på de udfordringer, der er. Det gjorde de før coronakrisen. Det gør de stadig.
Her under coronakrisen handler det blandt andet om at skabe tryghed via fælles retningslinjer, holde afstand, sikre hyppig håndvask og afspritning og alle de andre ting, som myndighederne anbefaler.
DA og FH har sammen skabt enkle og generelle gode råd til virksomhederne, som de kan tage med i det daglige arbejde med et godt arbejdsmiljø. Der er også lavet en lang række vejledninger til specifikke brancher. Alt dette – og meget andet - bruger virksomhederne aktivt til at sikre sunde arbejdspladser, hvor risikoen for coronasmitte er så lav som mulig.
DA og FH har sammen skabt enkle og generelle gode råd til virksomhederne, som de kan tage med i det daglige arbejde med et godt arbejdsmiljø. Der er også lavet en lang række vejledninger til specifikke brancher. Alt dette – og meget andet - bruger virksomhederne aktivt til at sikre sunde arbejdspladser, hvor risikoen for coronasmitte er så lav som mulig.
De steder, Arbejdstilsynet har været ude og lave tilsyn under nedlukningen, har da også kun i meget få tilfælde resulteret i en afgørelse fra Arbejdstilsynet ifm. corona-reglerne. Det skulle man jo synes var positivt, men selv dét bliver hurtigt italesat, som om der da må være overset noget.
Mistænkeliggørelse er ikke i orden
Den mistænkeliggørelse af landets virksomheder er ikke i orden. Danske virksomheder er i front med arbejdsmiljøet, når man sammenligner os med resten af verden. Og aldrig er der blevet arbejdet så intensivt og omhyggeligt med hygiejne og arbejdsmiljø som i disse dage og måneder.
Det betyder ikke, at vi er i land og kan slappe af. Der er steder, hvor arbejdsmiljøet kunne være bedre. Steder, hvor det ikke er godt nok. De steder har brug for tilsyn og vejledning. Men det er et meget lille mindretal. Det skal ikke ligge de mange tusinde virksomheder, der gør et godt stykke arbejde, til last. Og det er ærgerligt, når de få får lov at udgøre en fejlagtig grundpræmis i debatten om de mange.
Arbejdstilsynet kommer helt op i gear i begyndelsen af juni måned. Det sker efter, at tilsynsdelen har kørt på lavt blus i forbindelse med coronakrisen. Det er naturligvis positivt, at det nu er sundhedsmæssigt forsvarligt at skrue helt op for blusset i Arbejdstilsynet.
Sundt og sikkert arbejdsmiljø
Vi er alle enige om, at det er virksomhedernes ansvar at sørge for, at medarbejderne kan gå trygt på arbejde. Men alle er – forhåbentlig – også enige om, at det ikke kan lade sig gøre uden ordentligt samarbejde og dialog. Det er dét, der skal til for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Og det er dét, der sker hver dag ude på virksomhederne. Uanset om Arbejdstilsynet kommer forbi eller ej.