Arbejdsmiljø og sundhed

Danskernes arbejdsmiljø blandt verdens allerbedste

Artikel

Flere internationale undersøgelser peger alle i samme retning: Vi har noget af det bedste arbejdsmiljø i verden, og samlet set Europas bedste arbejdsvilkår. Danske virksomheder prioriterer tilmed i stigende grad et godt arbejdsmiljø.

Det er ikke kun i Danmark, vi interesserer os for at måle temperaturen på vores arbejdsmiljø.

Den europæiske fagbevægelses forskningsenhed ETUI har i undersøgelsen "'Bad jobs’ recovery? European Job Quality Index 2005-2015" for en lang række lande set på arbejdsvilkår såsom løn, jobsikkerhed, arbejdstider, kompetence- og karriereudvikling og betingelser for fagligt arbejde. Deres konklusion er klar: Danske lønmodtagere har de bedste arbejdsvilkår i Europa. Undersøgelsen viser dertil også, at Danmark klarer sig bedst på balancen mellem arbejds- og privatliv.

Danmark har den bedste jobkvalitet.PNG

OECD har også i deres rapport "Employment Outlook 2018" set på arbejdsmiljøet i en række OECD-lande. En opgørelse af "jobstrain", som udtrykker balancen mellem krav og ressourcer i arbejdet, viser her, at danskerne ligger blandt dem med allerbedst balance. Kun Finland og Norge scorer marginalt bedre.

Endelig viser Det Europæiske institut for arbejdsvilkår i undersøgelsen "Working Conditions Survey", at danskere er blandt dem, hvor flest er tilfredse med deres arbejdsforhold, og at vi er dem, hvor flest - hele 47 pct. - svarer, de er meget tilfredse.

Også danske undersøgelser dokumenterer et godt arbejdsmiljø

Når vi kigger herhjemme, ser vi det samme billede. Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har gennem flere år kortlagt danskernes arbejdsmiljø i undersøgelsen "Arbejdsmiljø og Helbred". Den blev gennemført i 2012, 2014 og 2016. NFA konkluderer her, blandt andet, at danske lønmodtagere har forholdsvis:

  • lavt niveau af stress
  • en god ledelsekvalitet
  • et godt, tillidsfuldt samarbejde
  • høj grad af både mening og indflydelse i arbejdet
  • oplever en god balance mellem arbejde og privatliv

Det findes naturligvis stress i arbejdet, som udgør et problem for nogle, men den er, modsat den gængse opfattelse, ikke stigende for lønmodtagerne. NFA's undersøgelser viser således nøjagtig det samme stressniveau blandt lønmodtagere i 2016 som i 2012. 

Højere stressniveau, men ikke fra arbejdet

Den store befolkningsundersøgelse "Den nationale sundhedsprofil", som Sundhedsstyrelsen står bag, viser på samme måde, at beskæftigede er blandt de grupper i befolkningen, hvor færrest oplever et højt stressniveau, og hvor færrest føler sig nervøse eller stressede i dagligdagen.

Den Nationale Sundhedsprofil dokumenterer således, at 14 pct. af de beskæftigede i 2017 følte, at de ofte var nervøse eller stressede, mens tallet var 28 pct. blandt de uddannelsessøgende og 33 pct. blandt de arbejdsløse. For pensionister er endda flere, der oplever et højt stressniveau, end der er blandt beskæftigede.

Chefkonsulent Jens Skovgaard Lauritsen:

"Når det er sagt, kan ingen naturligvis blot læne sig tilbage og være tilfredse med, at 14 pct. af de beskæftigede ofte føler sig nervøse eller stressede. Men når følelsen af stress stiger i befolkningen generelt, er det ikke realistisk at forvente, arbejdspladserne alene kan sikre en udvikling for deres ansatte, der går den helt anden vej.

Stress er ikke som en overfrakke, man bare hænger i garderoben, når man møder ind på sin arbejdsplads."

Der er mange faktorer, der spiller ind på vores psykiske helbred. I 2015 viste Sundhedsstyrelsens store undersøgelse "Sygdomsbyrden i Danmark - Risikofaktorer", at psykisk belastende arbejdsmiljø faktisk kun udgør en hel marginal risikofaktor for sundhedsmål som lægebesøg, kort og langt sygefravær, førtidspension m.v. i forhold til andre risikofaktorer som rygning, fysisk inaktivitet, søvn, ensomhed, generel dårlig mental sundhed m.v.

"Så selv om vi i Danmark har udfordringer med dårligt mentalt helbred også i den arbejdende del af befolkningen, er det altså langt fra kun arbejdet, der er skurken", siger Jens Skovgaard Lauritsen.

Virksomhederne styrker forebyggelsen

Danske virksomheder opprioriterer i disse år den forebyggende indsats på arbejdsmiljøet. En ny virksomhedsundersøgelse, som Rambøll har gennemført for Ekspertudvalget om udredning af arbejdsmiljøindsatsen, dokumenterer, at 41,4 pct. af virksomhederne har givet arbejdsmiljøindsatsen højere prioritet de seneste tre år.

NFA's undersøgelse af virksomhedernes arbejdsmiljøindsats, der netop er gennemført for tredje gang, viser tilsvarende, at virksomhederne har styrket den forebyggende indsats, dette gælder især på det psykiske arbejdsmiljø.

Myten om, at vi har et dårligt arbejdsmiljø i Danmark er altså under hårdt pres.

Danmark er blandt de førende lande i arbejdsmiljø, virksomhederne vil det gode arbejdsmiljø, og vi kan se, at de er indstillede på fortsat at udvikle det", siger Jens Skovgaard Lauritsen.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED